5 interesantas izstādes Rīgā • IR.lv

5 interesantas izstādes Rīgā

Jāņa Straupes darbu izstāde Ne-lietas Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā
Veronika Viļuma

Galvaspilsētas galerijās un muzejos skatāmas pavisam atšķirīgu, lielisku mūsdienu mākslinieku personālizstādes, kuras vieno iespēja pietuvoties autora radošajam apvārsnim, tā paplašinot savējo

Nepieradinātais Straupe

Jānis Straupe nelabprāt sevi ieliek mākslinieka, dizainera vai koktēlnieka rāmjos. Viņš pēc pasūtījuma izgatavo ekskluzīvas mēbeles (skapis Vabole ieguvis ievērojamu starptautisku atzinību) un vienlaikus jau desmitiem gadu īsteno savas radošās ieceres. Ar tām iepazīstina izstāde Ne-lietas, kas vēl līdz 26. martam apskatāma Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā. 

Tajā eksponētas Straupes skices, maketi un vairāki vērienīgi objekti, ko raksturo formas tīrība un līdz perfekcijai noslīpēta spēja izpaust savas idejas kokā. Intervijā pirms vairākiem gadiem meistars atklāja, ka lielāko gandarījumu viņam sagādā iespēja izaicināt savus amata brāļus un gravitāciju. Daļa no darbu pievilcības noteikti meklējama tajā, ka ir sajūtams, cik autoram pašam tie ir interesanti. «Nedomāt nav iespējams,» Straupe sacīja. 

Vērts izmantot iespēju un izstādes pēdējā dienā apmeklēt autora ekskursiju un laikmetīgās dejas mākslinieces Beātes Ievas Rozes performanci, kas «saspēlēsies» ar dzīves trausluma metaforu — darbu Svārsts. Straupe piedalās arī nupat atklātajā Latvijas dizaineru izstādē Klusuma dabas Liepājas koncertzāles galerijā.
Līdz 26. martam.
Skārņu iela 10.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu