Igaunijas basketbola sapnis • IR.lv

Igaunijas basketbola sapnis

Lai pilnībā iejustos tālmetienu meistara Aivara Kūsmā lomā, aktierim Reimo Sagoram nācās steigšus pilnveidot basketbolista prasmes. Runā, ka vairāki precīzi metieni filmas galīgajā versijā iekļauti bez papildu montāžas
Guntis Keisels, Basket.lv redaktors

Spēlfilma Kalev — ne tikai par uzvaru basketbola laukumā

Spēlfilmās, kuru sižets stingri balstīts patiesos notikumos, parasti ir iespēja skatītāju līdz pēdējiem kadriem turēt spriedzē par varoņu likteni. Piemēram, vai nabaga Džeks būs starp 710 laimīgajiem, kuri Titānika katastrofā izdzīvoja, vai tomēr būs viens no 1514, kuri pazuda Atlantijas okeāna viļņos?

Spēlfilmās, kas vēsta par konkrētiem notikumiem sporta vēsturē, šādai iespējai it kā nevajadzētu būt. Objektīvos faktus koriģēt ar voluntāru scenārista vai režisora gribu — tas būtu pārāk lēts triks. Bet, ja spēles, atvainojiet, kinoseansa beigās zālē atskan aplausi un līdzjutēju, vēlreiz atvainojiet, skatītāju sarunās izskan neviltots prieks par «mūsējo uzvaru», secinājumiem paliek divi iespējami varianti. Pirmais: plašas sabiedrības zināšanas par spilgtiem sporta vēstures faktiem tomēr nav tik plašas, kā gribētos domāt šīs jomas patriotiem. Otrais: filmas autori bijuši pietiekami jaudīgi, lai ar savu jaunrades darbu ievibrētu līdzpārdzīvojuma stīgas skatītāju dvēselēs, tāpēc sižeta paredzamība netraucē ļauties emocijām.

Uz igauņu režisora Oves Mustinga debijas spēlfilmu Kalev var attiecināt abas iespējas. 

Filmā atainotais laiks — 1990./1991. gads — bija pārsātināts procesiem un notikumiem, kas Igaunijā un Latvijā ritēja paralēli. Ne gluži sinhroni, taču pietiekami līdzīgi, lai būtu pazīstami ar visām pretrunām. Valsts varas līmenī pieņemtās juridiskās deklarācijas par neatkarības atjaunošanu un faktiski vēl nesarautās saites ar padomju valsts struktūrām. Jau plaši pieejamā informācija, kā dzīvo sporta zvaigznes Rietumos, un katastrofālie sadzīves apstākļi pašu mājās. Tautas vairākuma atbalstītais kurss uz neatkarību un konkrētas sportistu paaudzes vēlme savu talantu realizēt «te un tagad», kas tolaik vēl bija iespējams tikai PSRS sporta sistēmas ietvaros (vēl nezinot, ka pēc nepilna gada tā sabruks un durvis uz pasauli būs vaļā līdz galam). 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu