Saglabā stabilitāti • IR.lv

Saglabā stabilitāti

1
Pauls Raudseps

Silicon Valley Bank bankrots un Credit Suisse problēmas liek uzraugiem rīkoties

Senākos laikos banku krīzes bija gandrīz vai norma. Kapitālisma jaunībā vismaz reizi katrā desmitgadē noguldītājiem bija jāskrien uz vietējo banku, lai paspētu izņemt naudu, pirms seifi tukši. ASV finanšu centrā Manhetenā starp Pilsoņu kara beigām un centrālās bankas izveidošanu 1913. gadā panikas notika 1873., 1884., 1890., 1893., 1899., 1901., 1907. un 1908. gadā.

Latvija mežonīgajos deviņdesmitajos piedzīvoja divas finanšu sektora krīzes — Bankas Baltija piramīdas sabrukumu 1995. gadā un 1998. gada Krievijas defolta triecienu, kas sagrāva Rīgas Komercbanku. Desmit gadus vēlāk Parex nogrima 2008. gada pasaules finanšu krīzes viļņos un gandrīz parāva sev līdzi latu. Taču kopš tā laika atsevišķu banku problēmas nav apdraudējušas visu sektoru.

Droši vien tikai retam lasītājam jāskaidro, ka banku krīzes ir neatraujami saistītas ar banku biznesa modeli — aizņemties naudu īstermiņā un to aizdot ilgtermiņā. Mūsu depozīti neglabājas naudas lādēs. Tie izsniegti kredītos vai ieguldīti vērtspapīros, un bankai jebkurā brīdī uz rokas ir tikai maza daļa no visas naudas, kuru tā ir parādā noguldītājiem un citiem kreditoriem.

Kamēr nevienam nerodas šaubas par bankas spējām un vēlmi pēc pieprasījuma atmaksāt noguldītājiem naudu, viss ir kārtībā. Bet ne jau velti vārds «kredīts» atvasināts no latīņu vārda credere, kas nozīmē ‘ticēt’. Kolīdz šī ticība izgaist, pazūd arī pamats zem bankas impozantās fasādes, un, tā kā cilvēki nav racionālas būtnes, panikas var sagraut ne tikai apšaubāmus naudas mijēju kantorus, bet arī citādi visnotaļ stabilas bankas. Tam var būt nopietnas sociālas un ekonomiskas sekas — ja liels skaits iedzīvotāju un biznesu pēkšņi zaudē visu naudu, tā nav tikai personiska neveiksme, bet arī trieciens visai tautsaimniecībai, kurā strauji pieaug bankroti, bezdarbs, un nabadzība. Tāpēc kopš pagājušā gadsimta 30. gadu «lielās depresijas» dažādās valstīs pakāpeniski ir ieviestas gan noguldījumu garantijas, gan uzraudzības mehānismi, kuru uzdevums ir novērst gan ļaunprātību, gan pārlieku riskantu uzvedību banku sektorā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu