Iespēja atsperties • IR.lv

Iespēja atsperties

1
Zigurdam piešķirtais dzīvoklis tagad. Foto — Ilze Šķietniece
Ilze Šķietniece

Zigurdam piešķirtais dzīvoklis pirms remonta.
Foto no personīgā arhīva

Ja nav jumta virs galvas, iekļauties sabiedrībā ir grūti. Tāpēc trīs pilsētas iesaistījušās pilotprojektā un piešķir dzīvokļus bezpajumtniekiem — kā pirmo soli uz sakārtotu dzīvi

Pa logu paveras skaista ainava — piesnidzis priežu mežs. Dzīvoklis iekārtots pieticīgi, toties tajā ir silts. 46 gadus vecais Zigurds (vārds mainīts) te dzīvo tikai dažus mēnešus — no decembra sākuma. Viņam palaimējās, jo gandrīz jau bija palicis bez jumta virs galvas. Liepājas Nakts patversmes vadītāja Oksana Martinova piedāvāja piedalīties projektā. Viņš piekrita.

Zigurds ir viens no gandrīz 80 cilvēkiem, kas iesaistījušies izmēģinājuma pakalpojumā Mājoklis vispirms. Tas paredz, ka bezpajumtniekiem piešķir dzīvokli un vienlaikus arī iespēju saņemt dažādu veidu atbalstu. Mērķis — motivēt pozitīvām pārmaiņām dzīvē. Pieredze rāda, ka līdzšinējā pakāpienu pieeja, kad vispirms jāsasniedz noteikti rezultāti un tikai tad tiek dota iespēja tikt pie mājokļa, labus rezultātus nedod. Tā ir tikai cīņa ar sekām. Bezpajumtnieku skaits joprojām ir pietiekami liels. Precīzas statistikas par to nav, taču zināms, ka patversmes vidēji gada laikā izmanto vairāk nekā 5500 cilvēku. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu