Māra Agilara, tējas ceremoniju vadītāja • IR.lv

Māra Agilara, tējas ceremoniju vadītāja

Kā teicis Māras skolotājs Taivānā, tējas ceremonijai ir jābūt viegli pieejamai. «Ja televizors būs viesistabas centrālais objekts, visticamāk, laiku veltīsi tam.» Bet Māras mājās istabas vidū ierīkota vieta tējas ceremonijai. Foto no personīgā arhīva
Alise Zita Zeidaka

Ne visas ar karstu ūdeni aplietās zālītes ir tēja — tas ir pirmais, kas jāsaprot, runājot par tējas ceremoniju. Tēja ir dzēriens, ko pagatavo no tējas koka lapām, un atkarībā no lapu apstrādes un fermentācijas sastopama septiņos veidos, precizē Māra Agilara, tējnīcas The Secret Garden Galway Īrijā saimniece. Piemēram, baltās tējas lapas pēc novākšanas ir tikai žāvētas saulē, nevis apceptas vai rullētas. Starp citu, tēja var būt pat vairākus gadu desmitus veca. «Noturēt ilgāk par 80 gadiem gan nav nozīmes, jo tēja vairs īpaši nemainīsies,» saka Māra

Tējas ceremoniju Māra salīdzina ar prāta higiēnu. «Līdzīgi kā joga tā uztur iekšējo pasauli zināmā balansā,» viņa paskaidro. Svarīgi, lai ceremonijas laikā apkārt ir tīrs un izdekorēts, piemēram, ar ziediem. Viesu uzdevums ir vienkārši būt. «Ceremonijā galvenais ir tēja un sanākušie cilvēki, kas klusi un cieņpilni apsēžas un pieņem tēju.»

Šobrīd tējas ceremonijas ir neatņemama Māras dzīves sastāvdaļa. Jo vairāk praktizē, jo stiprāk nostabilizējas iekšējā vienkāršība tik mainīgajā pasaulē, viņa atzīst. Arī savā tējnīcā Māra vada ceremonijas. Taču, pirms 10 gadiem to atverot, viņa par tādām nebija dzirdējusi. «Ieraudzīju bildi ar tējas skatuvi. Tā piesaistīja. Sapratu — tur kaut kas ir!» Interneta dzīles pastāstīja par tējas ceremonijām un to, ka pastāv pat speciāla skola, kur apgūt prasmes. Māra skolai uzrakstīja, un jau nākamajā dienā nopirka biļeti uz Taivānu.

Pirmoreiz Māra tur bija mēnesi — apmetās pie pasniedzēja kopā ar sešiem citiem mācekļiem un diviem mūkiem. Skolotājs bija amerikānis, kurš pārvalda mandarīnu valodu un mēģina līdz sīkākajai detaļai izzināt tradīciju. Viņš teica: «Tev arī būs jāservē tēja!» Pēc gada Māra uz Taivānu devās atkal — jau uz mazliet ilgāku laiku. Lēnām sāka servēt pati, ienesot toreiz vēl retajam zināmo praksi Īrijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu