Nebarot monstru • IR.lv

Nebarot monstru

Režisors Jevhens Titarenko ar sievu producenti Natāliju Hazanu. Foto — Kristīne Madjare
Agnese Meiere

Šokējošajā dokumentālajā filmā Austrumu fronte ukraiņu režisors Jevhens Titarenko filmējis to, ko pats piedzīvojis kara laukā, glābjot ievainotos. Tūlīt pēc filmas pirmizrādes Latvijā 8. martā Jevhens devās atpakaļ uz fronti

Seši mēneši, kuros iziets cauri ellei. Aiz drūma humora maskētas bailes, naids, izmisums… Jevhens Titarenko, kurš jau kopš 2014. gada dienē neatliekamās medicīniskās palīdzības brīvprātīgo bataljonā, vienlaikus ar GoPro kameru, mobilo telefonu un īstu filmēšanas kameru fiksējis neizskaistinātu kara ikdienu — sakropļoti ķermeņi un posts, kuru vērojot, brīžiem gribas aizklāt acis un aizspiest ausis. Kopumā tika safilmēts 120 stundu materiāls. Tagad tas samontēts 98 minūtēs. Filmu 10., 12. un 15. martā var noskatīties arī kinoteātrī Splendid Palace Rīgā un vēlāk arī citās Latvijas pilsētās.

Tieši gadu pēc tam, kad pērn 24. februārī sāka tapt šī filma, to izrādīja Berlīnes kinofestivālā. Biļetes uz visiem seansiem bija izpirktas, cilvēki stāvēja rindā un prasīja vēl. Bet tur, Berlīnes mierīgajās ielās, tikmēr piketēja pacifisti un prokrieviskie spēki. Sak, vajadzētu taču to visu izbeigt miera sarunās. 

Jevhens reaģē mierīgi. Viņu norūdījušas kara šausmas, bet filmas producentes, Jevhena sievas Natālijas Hazanas acīs redzams izmisums. Viņai no šī «dzīvosim draudzīgi» ir slikta dūša. Krievijas iebrukums Ukrainā katru dienu liek domāt un pārdzīvot par sešiem ģimenes vīriešiem, kuri aizstāv savu zemi. Natālija palīdz, kā māk, — gan strādā palīdzības centros, gan producējot filmas, kuras, viņa tic, «var parādīt patiesību».

Kamēr runāju ar Jevhenu, Natālija ir netālu — kārto ar filmu festivāliem saistītās lietas un ik pa laikam ielūkojas ziņās.  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu