Elīna Vojevoda, tērpu radītāja cilvēkiem ar īpašām vajadzībām • IR.lv

Elīna Vojevoda, tērpu radītāja cilvēkiem ar īpašām vajadzībām

Elīnas Vojevodas izstrādātie āra apģērbi cilvēkiem ar īpašām vajadzībām padara viņu dzīvi vienkāršāku un patīkamāku. Foto — Reinis Inkēns
Marija Leskavniece

Kā pielāgot bikses, lai, sēžot ratiņkrēslā, tās nešļuktu nost, vai aiztaisīt rāvējslēdzēju, ja roku kustības ir ierobežotas? «Tās ir lietas, ko cilvēki, kas ikdienā vienkārši iet pa ielu, pat nevar iedomāties,» saka tekstilmāksliniece un projektu vadītāja Elīna Vojevoda. Viņa labprāt piekritusi biedrības Gaismas laiva vadītājas Ilonas Daukštes aicinājumam izstrādāt prototipus āra apģērbam un aksesuāriem cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Projekta Radīts kustībai galvenais mērķis bija padarīt citu dzīvi labāku. Vienkāršāku. «Mans uzdevums bija realizēt radošo daļu,» stāsta Elīna. 

Viņa komandā pieaicinājusi konstruktori Sanitu Radzēviču un dizaineri Sabīni Vīksni-Krivencevu. Daudz runājušas un rādījušas prototipus arī cilvēkiem, kas ikdienā pārvietojas ratiņkrēslā. Tā tapa gan ādas uzroči plaukstām, kas pasargā drēbes no samirkšanas, gan mitrumizturīga soma ar pielāgotu aizdari un rokturiem, gan apmetnis, kas piekļaujas ratiņkrēsla formai. Katrai pārdomāti novietotai kabatiņai var būt nozīme.

Ideālā pasaulē cilvēkam ar īpašām vajadzībām būtu iespēja pasūtīt tieši sev piemērotu apģērbu, jo viņu nepieciešamības ir dažādas, uzskata Elīna. Daudziem jāmeklē individuāli risinājumi. Tiem jābūt pieejamiem arī finansiāli. «Ja lietusmētelis maksās 300 eiro, kurš to nopirks? Pat ja tas būs ļoti labs.» 

Šobrīd dzīves uzlabošana ir pašu cilvēku rokās. «Ja kādam tas ir vajadzīgs, tad kādam pie tā ir jāstrādā,» nosaka Elīna. Viņa ar prieku iesaistījusies prototipu izstrādē, bet, lai apģērbi nonāktu pie cilvēkiem, kuru dzīvi tie varētu uzlabot, biedrībai Gaismas laiva vēl jāiegulda liels darbs. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu