Arī bez «zaļajiem pirkstiņiem» • IR.lv

Arī bez «zaļajiem pirkstiņiem»

Zīmējums — Freepik
Ieva Kalēja

Telpaugi ir modē. Internets ir pilns ar padomiem, kā rūpēties par istabas puķēm. Arī sociālajos tīklos aizvien populārākas kļūst grupas, kurās cilvēki apmainās ar informāciju par to kopšanu. Izraudzījāmies sešus padomus un idejas, kā izvēlēties augus un rūpēties par tiem

Novietojums mājās

Pirms iegādāties telpaugu, vērts izvēlēties vietu mājās, kur tas dzīvos. Gaisma ir ļoti svarīga, bet ne visiem der tieši saules stari. Ja lapas sāk žūt un čokuroties, zaudē krāsu vai parādās «izdeguši» plankumi, tas var nozīmēt, ka saules bijis par daudz. Savukārt, ja lapas nokrīt vai kļūst dzeltenas, aug ļoti lēni vai neaug vispār un jaunie dzinumi neattīstās, ļoti iespējams, gaismas nepietiek. 

Taču jutība pret sauli dažādām istabas puķēm ir atšķirīga. Mainoties gadalaikiem un saules intensitātei, augs var būt jāpārvieto tuvāk logam vai tālāk no tā. Taču daži, piemēram, populārā līdakaste jeb sansevjēra nav sevišķi jutīga pret mainīgu gaismas daudzumu. 

Ūdens daudzums

Tāpat kā cilvēkiem, arī augiem ūdens ir nepieciešams, lai dzīvotu. Pareiza laistīšana ir viens no svarīgākajiem telpaugu veselības faktoriem — tie nonīks bez ūdens, bet no pārlaistīšanas var rasties puve. Cik daudz ūdens nepieciešams katram, nosaka vairāki apstākļi: suga, augsne, gaisma, istabas temperatūra un mitrums, poda izmērs, gadalaiks. 

Kaut arī pēc augsnes var diezgan viegli pateikt, vai tā ir mitra vai sausa, ir vērts painteresēties, cik bieža laistīšana tiek ieteikta katrai mājās esošajai sugai. Piemēram, kaktusus un sukulentus var ļoti viegli pārlaistīt, ja pievērš uzmanību tikai sausumam augsnes virskārtā. Savukārt citām sugām ir labi vienmēr uzturēt mitru vidi. Viens no vieglākajiem veidiem, kā noteikt, vai augs tiešām ir izslāpis, — iebakstot pirkstu dažus centimetrus augsnē. Tikai jāuzmanās, lai nesatraumētu auga saknes, — ja jūti, ka tām pieskaries, mēģini pārbaudīt mitrumu citā vietā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu