2,5 miljoni kvadrātmetru kartona • IR.lv

2,5 miljoni kvadrātmetru kartona

Madara Rutka, SIA Skultes Kartons valdes priekšsēdētāja. Foto — Edmunds Brencis
Aivars Kļavis

Tieši tik daudz vidēji gadā pašlaik saražo SIA Skultes Kartons. Tiesa, uzņēmuma gala produkts ir ne tikai kartons, bet galvenokārt dažādu veidu kartona iepakojums

Latvijā no produkcijas kopējā apjoma paliek apmēram 75%. Bet eksporta tirgū lielākie Skultes Kartona iepakojuma noņēmēji esot somi. Tomēr skaidrības labad nepieciešams vēlreiz atgriezties pie skaitļiem un vienlaikus arī uzņēmuma nosaukuma. 

2 500 000 kvadrātmetru ir 250 hektāri jeb 2,5 kvadrātkilometri. Ar to pilnībā pietiktu, lai ar kartonu noklātu trešdaļu no visa Zvejniekciema. Jo SIA Skultes Kartons atrodas nevis Skultē, bet gan Zvejniekciemā. Precīzāk, Skultes ostā, kas šādi tiek dēvēta jau kopš seniem laikiem, lai gan, pēc pašreizējā teritoriāli administratīvā iedalījuma, atrodas Skultes pagasta kaimiņu — Saulkrastu — novadā. 

Tomēr ne jau tas ir galvenais. Zinot, ka gandrīz viss saražotais turpat uzņēmumā pārtop dažādu izmēru, formu un sarežģītības kartona kastēs, var tikai pabrīnīties, kas tajās tiek saiņots un cik daudz šāda veida iepakojuma mūsdienās nepieciešams.

Iekārta, ko nevarēja demontēt

Izrādās — kartonu ar nelielu pārtraukumu Skultes ostā ražo jau apmēram 20 gadus. Ziņas par šīs uzņēmējdarbības pirmsākumiem gan ir skopas. Nav īsti skaidrs, kad un kā ostas teritorijā radās pirmā kartona ražotne, kas beidza pastāvēt ap 2006. gadu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu