Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

Kristīne Simsone

oooo Viss būs labi. Drosmīgs un atklāts dokumentālais darbs, kurā režisors Staņislavs Tokalovs filmē savu ģimeni — lielākoties māti un vairāk nekā 90 gadus veco vecmāmuļu. Filma noris mazu dzīvoklīšu šaurībā un vairāku gadu gaitā ataino paralēlo informācijas un sociālo telpu, kurā mīt daļa no mūsu līdzcilvēkiem. Te dienaskārtībā ir Putina uzrunas Vecgada vakarā un nu jau nogāztā pieminekļa apmeklējums 9. maijā. Režisors nedeklaratīvā manierē ir «notvēris darbībā» Krievijas apzināti uzturētos mītus, kas lielai daļai cilvēku liek dzīvot paradoksālā starpstāvoklī — ne īsti Latvijā, ne īsti Krievijā. Filma ir dokumentālajā žanrā nozīmīgs vērojums, kas prasa īpašu drosmi: runāt par ārkārtīgi komplicētu tēmu, savu ģimeni liekot kā piemēru. Seanss 3. martā plkst. 19 kinoteātrī Splendid Palace.

oooo Māja no šķembām / A House Made of Splinters. Oskaram nominēts darbs, kas filmē kāda Austrumukrainas bērnunama iemītniekus, kuru kara dēļ ir kļuvis sāpīgi daudz. Vērtīgs darbs ne tikai vēstījuma, bet arī veidola dēļ. Varoņu portreti uzņemti tā, it kā viņi nejustu kameras tuvumu, kas jebkurā dokumentālajā darbā nozīmē lielu uzticēšanos filmas veidotājiem. Tāpat arī kadrējumi, gaismēnas simboliski pastiprina vēstījumu: stāstu par cerību pilnu vietu šķietami bezcerīgā tumsā. Seanss 2. martā plkst. 19 kinoteātrī Splendid Palace.

Mēs nepazudīsim / My ne zgasnemo. Tikko Berlīnes kinofestivāla jauniešu filmu programmā Generation 14plus izrādīta ukraiņu režisores un Kijivas festivāla Molodist programmu veidotājas Alisas Kovalenko dokumentālā filma. Tā stāsta par pieciem pusaudžiem no Austrumukrainas, kuri kara realitātē dzīvo jau kopš 2014. gada. Tad pie apvāršņa parādās iespēja aizbraukt uz Himalaju kalniem. Neesmu redzējusi. Seanss 6. martā plkst. 19 kinoteātrī Splendid Palace.

Filmas skatāmas festivālā Artdocfest no 2. līdz 9. martam. Programma un biļetes: Artdocfest.com/lv

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu