Jaunie ministri. Grib iepūst svaigu dvesmu • IR.lv

Jaunie ministri. Grib iepūst svaigu dvesmu

4
Jānis Vitenbergs. Foto — Kristīne Madjare
Jana Altenberga

Satiksmes ministrs Jānis Vitenbergs (NA) kritizē Latvijas Dzelzceļa līdzšinējo pasivitāti un sola jaunos pasažieru vilcienus līdz vasaras beigām

Satiksmes ministrs Jānis Vitenbergs (NA) iepriekš darbojies privātajā sektorā kā tirdzniecības vadītājs, bet politikā ir salīdzinoši nesen. 2018. gadā Vitenbergu ievēlēja Saeimā no partijas KPV LV saraksta, un pēc pusotra gada viņš kļuva par ekonomikas ministru. Krēsls gan nebija sevišķi stabils. 2021. gada pavasarī Vitenbergs uz brīdi atgriezās Saeimā, kad KPV viņu atsauca no ministra amata par pievienošanos Nacionālajai apvienībai, bet otro reizi zaudēja amatu, kad ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) 2022. gada maijā viņu atlaida kopā ar iekšlietu ministri Mariju Golubevu (A/P), lai saglabātu politisko līdzsvaru koalīcijā. Tagad, pēc ievēlēšanas 14. Saeimā, Vitenbergs atkal atgriezies Ministru kabinetā.

Ar ministru tiekamies 22. februārī Satiksmes ministrijas ēkā Gogoļa ielā un sarunas laikā ērti novērojam aiz loga aktīvi notiekošo Rail Baltica celtniecības procesu.

Kāpēc tieši jūs esat satiksmes ministrs?
Domāju, ka mans sniegums ekonomikas ministra amatā radīja priekšnosacījumus tam, lai es būtu satiksmes ministrs. Bija kovida laiks, kad bija jāglābj nozares, pēc tam energocenu kāpums un dažādas atbalsta programmas. Tagad līdzīgi izaicinājumi ir arī Satiksmes ministrijā. 

Kā jūs vērtējat šā gada budžetu un to, kas atvēlēts Satiksmes ministrijai?
Reģionālo un valsts mēroga ceļu situācija pēdējo gadu laikā ir uzlabojusies, bet vietējo ceļu stāvoklis ir pasliktinājies. Tā bija mana lielākā prioritāte, un ir izdevies panākt vienošanos, ka turpmākos trīs gadus tam tiek atvēlēti līdzekļi — šogad 11 miljoni, nākamgad — 15 miljoni, aiznākamajā gadā 17 miljoni. Visus ceļus ar šo nesaremontēsim, bet tas ir ievērojams uzlabojums. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu