Drīkst saukt par vatņiku, bet ne par orku • IR.lv

Drīkst saukt par vatņiku, bet ne par orku

12
Ilustrācijai izmantots Shutterstock attēls
Inga Spriņģe, Re:Baltica

Vai Facebook cenzē Ukrainu atbalstošus ierakstus? Daudzi Latvijā tā uzskata, tomēr Re:Baltica neatrada pierādījumus, ka Facebook satura moderatori apzināti dzēstu Ukrainu atbalstošus ierakstus. Taču atklājās cita problēma — satura politika veidota tā, ka emocionāli runāt par karu ir praktiski neiespējami. Kremļa ārpolitikai tas nāk tikai par labu

Janvāra vidū kāds profesionāls dezinformators mikroblogošanas vietnē Twitter publicēja  «nopludinātu» sarakstu ar vairākiem Facebook (FB) satura moderatoru uzvārdiem, kas it kā bloķējot Ukrainu atbalstošu saturu. Šajā sarakstā bija no profesionāļu sociālā tīkla LinkedIn izrakstīti uzvārdi, kas paši bija norādījuši, ka strādā starptautiskas firmas birojā Rīgā, no kuras FB iepērk satura moderēšanas pakalpojumu. Vienīgais pierādījums, ka šie cilvēki it kā bloķē Ukrainu atbalstošus kontus, bija viņu slāviskie uzvārdi. 

Drīz noskaidrojās, ka vēl pirms viņa FB šos uzvārdus bija publicējusi bijusī politiķe Sarmīte Pīka. «Latvijā Facebook lietotājus, kuri uzstājas pret Krievijas sākto karu Ukrainā, bloķē. Kāpēc tas nesodīti turpinās jau ilgstoši?» viņa rakstīja savā profilā, turpat arī norādot adresi, kur Rīgā strādā moderatori.  

Sarakstē ar Re:Baltica Pīka stāsta, ka uzvārdu publicēšana bijusi sava veida izmisuma sauciens, jo FB «cietumā», kā savu profilu bloķēšanu sauc to īpašnieki, par Ukrainu atbalstošiem ierakstiem vairākkārt nonākusi gan pati, gan virkne citu sabiedrībā zināmu personu, tajā skaitā žurnālists Kārlis Streips, tulkotāja Silvija Brice un dzejniece Liāna Langa. 

Par FB satura noteikumu pārkāpumiem Pīka sodīta divas reizes. Vienā reizē dzēsts ieraksts, kurā publicēta karikatūra par Krievijas prezidentu. Otrā uz piecām dienām bloķēta piekļuve savam kontam par Imanta Ziedoņa dzejoļa Veltījums Latvijas krieviem publicēšanu. Ņemot vērā gan pašas, gan citu FB lietotāju piedzīvoto bloķēšanu, Pīka sarakstē ar Re:Baltica secina: darbojas «vai nu koordinētas grupas FB loģistikas iedarbināšanai, vai menedžmenta paspārnē tiek veikta apzināta cenzēšana».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu