Tiek meklēts skolotājs. Steidzami! • IR.lv

Tiek meklēts skolotājs. Steidzami!

2
Gunita Nagle

Latvijas skolās jau tagad trūkst vairāk nekā 200 otrās svešvalodas skolotāju, bet Latvijas Universitātē mācās tikai pieci topošie vācu valodas, bet neviens franču, spāņu vai citas Eiropas valodas skolotājs. Kā skolās krievu valodu aizstās ar Eiropas valodām?

Nav ne pietiekama speciālistu skaita, kas māca dažādas Eiropas valodas, ne metodisko resursu, ne valsts un pašvaldību atbalsta. Tā Latvijas Krievu valodas un literatūras pasniedzēju asociācijas viceprezidente, skolotāja Ludmila Smirnova argumentē, kāpēc atteikšanās no krievu valodas kā otrās svešvalodas Latvijas skolās būtu nepārdomāta. 

Apgalvojums, ka šādam lēmumam trūktu «valsts un pašvaldību atbalsta», gan nav pierādāms, taču Smirnovas teiktais, ka trūkst Eiropas valodu skolotāju, gan ir taisnība — Latvijas skolās svešvalodu piedāvājumā līdzās angļu valodai dominē krievu valoda. 2020./2021. mācību gadā no 678 skolām 666 piedāvāja angļu valodu, 542 — krievu valodu, 271 — vācu valodu, 62 — franču valodu un tikai 21 — spāņu valodu. Citu svešvalodu apguve notiek 1—2 skolās, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas apkopotie dati.

Kad pagājušajā mācību gadā ministrija uzdeva skolu vadītājiem jautājumu, kādu svešvalodu skolotāji būtu vajadzīgi papildus, 174 skolās atbildēja, ka nepieciešami vācu valodas skolotāji, 65 — franču, 31 — spāņu. Un toreiz skolu vadītāji vēl nezināja par ministrijas ieceri gādāt, lai no 2026./2027. gada Latvijas skolas pakāpeniski atteiktos no krievu valodas kā otras svešvalodas. Pašlaik ministrija vēl tikai mēģina aplēst, cik daudz un kādu valodu skolotāji būtu vajadzīgi, ja valdība pieņems grozījumus pamatizglītības standartā, kas prasītu skolās kopā ar angļu valodu mācīt tikai Eiropas Savienības (ES) oficiālās valodas. Latvijas Universitātē pašlaik mācās tikai pieci topošie vācu valodas skolotāji, bet darbam skolā netiek gatavots neviens franču, spāņu vai citas ES valodas skolotājs. Kā tad Latvijas skolas tiks pie svešvalodu skolotājiem?

Dominē krievu valoda

Grozījumus pamatizglītības standartā ministrija sāka gatavot pirms apmēram pusotra gada. 2021. gada rudenī Valsts prezidents Egils Levits valsts valodai veltītā konferencē pauda uzskatu, ka Latvijas skolās kā otrā svešvaloda jāmāca kāda no ES valodām. Toreiz viņš aicināja ministriju izstrādāt plānu, lai to īstenotu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu