Nespodrināt Kremļa porcelānu • IR.lv

Nespodrināt Kremļa porcelānu

8
Inga Zvirbule. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anda Burve-Rozīte

Ogres Vēstures un mākslas muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Zvirbule atklāj, kā kopā ar kolēģiem nostājās pret mēra Egila Helmaņa vēlmi izstādīt Kremļa oligarha dārgumus

Tiksimies neitrālā teritorijā — Rīgā, pēdējās nedēļās uzmanību visā Latvijā ieguvusī ogrēniete Inga Zvirbule man atbildēja, kad uzrunāju intervijai. Vēl pirms pāris mēnešiem viņa bija, ja tā var teikt, vienkārši Ogres Vēstures un mākslas muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste. Darīja iemīļoto darbu — veidoja izstāžu tekstus, fotogalerijas un nodarbojās ar muzeja reklāmu. Tiesa, bija arī pilsoniski aktīva: sociālajos tīklos neklusēja par nebūšanām novadā. Tādējādi sanāca saķeršanās ar Egilu Helmani, Ogres novada domes priekšsēdētāju un ilggadēju Nacionālās apvienības biedru. Pagājušajā vasarā Helmanis publiski izteica nosodījumu Zvirbulei par to, ka viņa feisbukā atļāvās brīnīties, kāpēc īsā zālīte Ogrē tiek pļauta un pļauta, bet garā pilsētas centrā līgojas nesakopta. 

Šā gada sākumā Zvirbules saķeršanās ar Helmani ieguva citu jaudu: apņēmīgā sieviete kļuva par Ogres Vēstures un mākslas muzeja publiskās komunikācijas seju tracī, kas izcēlās, kad domes priekšsēdētājs 2022. gada izskaņā negaidīti nāca ar priekšlikumu, nē, prasību muzejam ātri organizēt porcelāna trauku kolekcijas izstādi. Tās īpašnieks ir Pjotrs Avens, Kremļa oligarhs ar vectēvu sarkano strēlnieku un īpatnējā kārtā iegūtu Latvijas pilsonību. 

Tā nebija pirmā reize, kad Latvijas politiķi bijuši Avenam pretimnākoši. 2012. gadā, kad prezidents bija Andris Bērziņš, miljardieris saņēma Triju Zvaigžņu ordeni. 2016. gadā viņš ieguva Latvijas pilsonību procesā, par kuru KNAB slepeni ierakstītās sarunās sprieda partijas Latvijas attīstībai ietekmīgais biedrs Edgars Jaunups un kurā korupcijas izmeklētāji vēlāk konstatēja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes darbinieku īpaši labvēlīgu attieksmi. Pēc Krievijas plaša mēroga uzbrukuma sākuma Eiropas Savienība iekļāva Avenu sankciju sarakstā un Latvija atņēma viņam ordeni, tomēr Latvijas drošības dienesti vēl aizvien izmeklē, vai Avens tiktāl atbalstījis agresorvalsti, lai atbilstoši pagājušā gadā pieņemtajam likumam varētu viņam atņemt pilsonību. 

Kā notikumi risinājās šoziem? Kultūras ministra Naura Puntuļa (Nacionālā apvienība) rīkotajā Muzeju padomes ārkārtas sēdē 2023. gada 24. februārī Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktore Evija Smiltniece pastāstīja, ka ierosinājumu rīkot porcelāna trauku izstādi viņa no domes priekšsēdētāja Helmaņa saņēmusi pagājušā gada 28. decembrī. Uz jautājumu, kas ir kolekcijas īpašnieks, politiķis atbildējis, ka pagaidām to neteiks — lai viņa skatoties kolekcijas bildes. Smiltniece ieraudzījusi lieliskus darbus. Vēlāk konsultējusies ar mākslas zinātājiem, uzzinājusi, ka tie ir no Kremļa oligarha kolekcijas. Uzreiz pēc svētkiem, 2023. gada 3. janvārī, viņa zvanījusi domes priekšsēdētājam un sacījusi, ka Pjotrs Avens ir persona, pret kuru vērstas sankcijas, un šāda izstāde nav vēlama. Helmanis atbildējis, ka izstāde jāorganizē, tā nepieciešama. Ārkārtas sēdē kultūras ministra klātbūtnē muzeja direktore izteicās tā: «Vēlos norādīt, ka teikt «nē» ir praktiski neiespējami, jo, pirmkārt, Ogres muzejs ir Ogres novada pašvaldības finansēta iestāde, nav autonomijas, kur var pieņemt lēmumus patstāvīgi. Otrkārt, Ogres novadā ir iedibinājusies kārtība, ka domes priekšsēdētāja lūgumi, ierosinājumi izpildāmi bez ierunām.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu