Īvāns: Putins veic krievu nācijas iznīcināšanu • IR.lv

Īvāns: Putins veic krievu nācijas iznīcināšanu

2
Dainis Īvāns. Foto - Reinis Hofmanis

Latviešiem 50 okupācijas gados nenonākt padomju smacenī ļoti palīdzējusi pretošanās svešajām varām, kas gājušas pāri, intervijā žurnālam Ir saka bijušais Latvijas Tautas frontes līderis un žurnālists Dainis Īvāns. Viņš skaidro, kāpēc, viņaprāt, pēc pilna kara sākuma Ukrainā krievi nesaceļas pret diktatoru Putinu – Krievijā gadsimtiem bijusi pazemota un pazemīga tauta.

Īvāns atceras, ka jau 80. gadu beigās, kad “kā PSRS tautas deputāti ienācām Kremlī Maskavā, man naivi šķita, ka krievu tauta celsies, tā spēs izveidot demokrātisku sabiedrību. Taču ievēroju kādu niansi, kas tagad izpaužas vēl skaidrāk, — viņi visu laiku skatījās uz mums, arī tie, kuri bija gaišāki un demokrātiski noskaņoti. Janvāra barikāžu laikā viņi kliedza: jūs, nelieši, jūs aizgājāt! Mēs pametām PSRS tautas deputāta amatu, jo Latvijā nodibinājām demokrātiju”.

Vēlāk bijusi kāda epizode konferencē Vācijā, atceras Īvāns – “mēs, baltieši, runājām ar Mihailu Gorbačovu. Nesen pie varas Krievijā bija nācis Putins, un Gorbačovs bija skeptisks. Jūs, baltieši, esat vainīgi, ka viņš ir pie varas, Gorbačovs mums teica. Kā — vainīgi? Jūs no mums aizgājāt un nepalīdzējāt izcīnīt demokrātiju! Tas ir Krievijas elitei raksturīgais intelektuālais parazītisms: gaidas, ka citi izcīnīs viņu vietā. Igauņu kolēģis pateica: dīvaina tauta, pat par savu brīvību pati negrib cīnīties! Šī šausmīgā krievu nolemtība”.

Viņš uzskata, ka Krievija varētu turpināt pastāvēšanu, ja sadalītos, un to vajadzētu saukt par tautu atbrīvošanos. Īvāns atgādina, ka Kremļa politika vienmēr bijusi iekarot kaimiņu tautas un tad ar šo tautu asinīm iekarot nākamās tautas: “Lienošais parazītisms uz citu tautu un pasaules miera rēķina. Vienīgā cerība šajā situācijā — tautas sapratīs, ka Putins viņu cilvēkus ved uz nokaušanu Ukrainā. Ja tās to sapratīs, var izveidoties pasaulei nebīstama sabiedrība Krievijas teritorijā. Šobrīd Kremļa centralizētā vara sākusi Krievijas pašiznīcināšanos. Putins veic krievu nācijas iznīcināšanu.”

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Komentāri (2)

kolpants 23.02.2023. 13.10

Īvāns atgādina, ka Kremļa politika vienmēr bijusi iekarot kaimiņu tautas un tad ar šo tautu asinīm iekarot nākamās tautas

Вот так и рождаются легенды “только Россия так делала”. ну вообще-то все крупные на данный момент страны так делали. Только сейчас не очень принято вспоминать, как те же колонисты “освобождали земли” от индейцев. И куда пропали пруссы. Да и далеко ходить не нужно-сколько там осталось ливов? И какая истерика была, когда про теоретическую возможность автономии Латгалии заговорили и латгальский как официальный? Тут же приплели желание развалить Латвию.

Иванс поддерживает отделение Каталонии? Или у него тоже подход “смотрим по ситуации, кого поддерживать, кого – нет”
Что касается сопротивления.. Честно говоря, что-то не особо слышно о сильном сопротивлении. Наоборот, все нынешние политики на вопрос “чего в КПСС служили оккупантам” отвечают-ну, время такое было. А тех, кто реально имел смелость сопротивляться, чествуют сквозь зубы. Как в свое время и генерала Курелиса-ибо неудобно, что портит картину “это было невозможно”

Ну а теперь те же латыши уверенно помогают тому же Путину сплотить русских под нарративом “вы все равно никому не нужны”. Твердить с 24.02 постоянно “все русские виноваты в мире виноваты, что Путин такой” – а какую реакцию можно в ответ ожидать?

0
-2
Atbildēt

1

    Andris Vītols > kolpants 25.02.2023. 11.01

    Nevajag visu novienkāršot un pārspīlēt. … … “LABIE krievi” taču nosoda Krievijas iebrukumu Ukrainā. … Tie pārējie atbalsta Kijivas utt.bombardēšanu… vai “kautrīgi klusē”. … Tiem nu nav svarīgi, ko par to domā un saka latvieši… D.Īvāns un citi pasaulē… … Es varu saprast, ka Krievijā daudzi “klusē”, jo tur ir bīstami nosodīt šo karu pret Ukrainu . … Ārpus Krievijas šāda “klusēšana” liecina par Putina un Krievijas politikas atbalstīšanu. … Vai Jūs pats nosodāt Krievijas sākto karu pret Ukrainu ??? … Pirms mācīt citus, pašam godīgi jāatbild !!! …

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu