Kā (iz)dzīvot uzmanības ekonomikā? • IR.lv

Kā (iz)dzīvot uzmanības ekonomikā?

Privāto kolekcionāru dārgumu siena. Izstādē īpaši izcelta arī repera Ozola snīkeru kolekcija, ko pavada videostāsts. Foto — Mikus Kļaviņš
Ieva Zībārte

Izstāde Snīkeri: ego x eko skaidro cilvēku attiecības ar sporta apaviem un izglīto vides, ekonomikas, modes, slavenību, globalizācijas un citos aktuālos jautājumos

Ja vēlaties saistošu nodarbi brīvdienās, aicinu doties uz Medicīnas vēstures muzeju, lai apskatītu izstādi Snīkeri: ego x eko. Lai to vēl labāk «pārdotu», varu teikt, ka turp labprāt dosies arī bērni, jaunieši, ģimenes, draugi, LGBT un heteroseksuāļi, seniori, sportisti un būtnes, kas nevēlas sev piešķirt birkas. Mēs varam ticēt, ka latviešus savā starpā un ar ārējo pasauli vieno mūzika un dziesmas, taču patiesība ir vienkāršāka — mūsu globālais konteksts ir aizrautība, ar kādu nēsājam un izvēlamies savus naikus, adidas, ņūbalansus, pumas vai vejas.

Izstādes kuratori Elīna Sproģe, Kristīne Liniņa un Kaspars Vanags šo aizrautību atklāj kā sociālo tīklu kontu, kur kopējo profilu veido nelieli stāstiņi ar attēliem par dažādām tēmām, kas saistās ar sporta apavu jeb izstādes valodā «snīkeru» stabilo lomu mūsu dzīvē. Vienotais stils un iekārtojums, par kuru parūpējušies arhitekti Liene Jākobsone un Mantens Devrīnts no Sampling un grafikas dizainers Kirils Kirasirovs, palīdz tēmas strukturēt, radot pievilcīgu ietvaru stāstiem par vēsturi, mākslu, medicīnu, tradīcijām, zinātni, ekoloģiju, sportu, kolekcionēšanu. 

Skatītājiem ir viegli, it īpaši jauniešiem, jo esam pieraduši pie attēliem, kas gluži random slīd mūsu ekrānos garām ik dienu. Arī izstādes teksti ir uzrakstīti īsos teikumos, patīkami dozējot gan muzejam piemērotu izteiksmes formu, gan ikdienas runu un žargonu. Un kāds ir rezultāts? Izstādes tekstus visi lasa, apmeklētāji drūzmējas pie apraksta plāksnītēm, un daži lasa pat skaļi. Ja kāds eksponāts vai stāstiņš jūs uzrunā tik ļoti, ka tūdaļ gribat ar to dalīties tīklā, arī tas ir vienkārši, jo no muzeja piedāvātā komplekta — objekts un apraksts — ir ērti izveidot savu sociālā tīkla ierakstu. Viss ir tik skaidri un vienkārši, var teikt, ka win-win, jo muzejs ir izglītojis, bet apmeklētājs uzķēris un padevis tālāk.

Tomēr snīkeru izstāde nav izstāde «vieglajā valodā», lai arī, piemēram, izvēloties burtus tekstiem, ir padomāts par cilvēkiem, kas cieš no disleksijas. Izstāde ir platforma, uz kuras bāzes muzejs veido dialogu ar sabiedrību par cilvēka veselības un labbūtības tēmām, sniedzot plašāku kontekstu un neaizmirstot par klimata krīzi un karu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu