Stereotipu bezgaisā • IR.lv

Stereotipu bezgaisā

4
Ilzes Ķuzules-Skrastiņas atveidotā filmas galvenā varone ir iesprostota dažādās smacējošās attiecībās. Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Unas Celmas filma Zilās asinis par lomu spēlēm visapkārt

Zilas asinis ir gan labdzimtības, gan skābekļa trūkuma apzīmējums. Un, kā rāda režisores Unas Celmas jaunākā filma, tas viens otru neizslēdz. Tas ir, metaforiski runājot, protams. Filmas galvenā varone Diāna (Ilzes Ķuzules-Skrastiņas atveidojumā) ir iesprostota dažādās smacējošās attiecībās: lai nodrošinātos pret dzīvesbiedra Igora (Egons Dombrovskis) atkarības iespaidā veiktajām zādzībām, ir jāaizslēdz durvis un jādzīvo bez elektrības. Savukārt attiecībās ar vecākiem ir svarīgi, lai viss izskatās smuki. Par to, kā ir īstenībā, — viena alga. 

Zilās asinis ir stāsts gan par būšanu ieslēgtiem vardarbīgās attiecībās, gan par ģimenes traumu nodošanu paaudžu paaudzēs. Varoņu laulības atainotas kā tādi moku kambari, kur kāda neredzama spēka pakļautībā eksistē nelaimīgi ļaudis. Šī tradīcija kā pūrs, kā Pandoras lāde vai, kā filmā, maza cepumu kārbiņa, pilna ar dzīviem tārpiem (ko Ķuzules-Skrastiņas varone reti drosmīgā atriebībā sagādā savam vīram), tiek nodota tālāk, katrai nākamajai paaudzei apgrūtinot iespēju no šī apburtā loka izrauties.

Katra trešā

Unas Celmas veidotā sociālā drāma ir izaugusi no mūsu sabiedrības neveselīgākajām izpausmēm. Un to nav maz — kā vēsta Oficiālās statistikas portālā pērnvasar apkopotie dati, «katra trešā sieviete attiecībās pieredzējusi psiholoģisku, fizisku vai seksuālu vardarbību vai vairāku vardarbības formu kombināciju». Filmā režisore īsi pieskaras dažādām vardarbības formām, ne tikai tai, ko piedzīvo galvenā varone. Dažādās upuru pieredzes atklājas gluži vai sazvērnieciskā grupas terapijas sesijā, kura noris starp intīmpreču veikala plauktiem. To vada galvenās varones draudzene (aktrise Iveta Pole). Šai ainai ir arī simboliska vēsts: atbalsta grupām joprojām smagi jāpaļaujas uz organizatoru entuziasmu. 

Filmas centrālais vēstījums un arī sāpīgākā problēma — izrādās, ka aiziet no vardarbīgām attiecībām ir smags lēmums. Netflix seriāla Istabene (Maid, 2021) veidotāji, kuri pievērsās līdzīgai tēmai, atsaucās uz ASV Nacionālā uzticības tālruņa datiem — pamest vardarbīgu partneri sievietēm ir izdevies tikai pēc vidēji septiņiem neveiksmīgiem mēģinājumiem. Zilajās asinīs uzsvērta tieši līdzcilvēku ietekme šī sarežģītā lēmuma pieņemšanā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu