Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

ASV prezidents Džo Baidens apskaujas ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski pie Kijivā ierīkotā memoriāla ar karā kritušajiem dzimtenes aizstāvjiem. Foto — Scanpix

Karš Ukrainā. 52. nedēļas galvenie notikumi

ASV prezidents Džo Baidens pirmdien ieradās iepriekš neizziņotā vizītē Kijivā un tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, apsolot, ka ASV atbalstīs Ukrainu tik ilgi, cik būs nepieciešams. Pēc tam Baidens devās vizītē uz Poliju, kur otrdien tikās ar prezidentu Andžeju Dudu un runāja par kaujas lidmašīnu piegādāšanu Ukrainai. ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens pirmdien paziņoja par jaunu ASV palīdzības paketi Ukrainai 500 miljonu dolāru apmērā. Tā ietvers haubiču un HIMARS lādiņus, raķetes Javelin un gaisa telpas novērošanas sistēmas. Kremlis uz Baidena vizīti reaģējis ar klusēšanu.

ASV ir informācija, ka Ķīna varētu sākt piegādāt Krievijai ieročus un munīciju, tāpēc ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens Minhenes Drošības konferencē sestdien tikās ar Ķīnas ārlietu ministru Vanu Ji un brīdināja, ka tam būs nopietnas sekas. Konferencē Ķīnas pārstāvis paziņoja par Sji Dzjiņpina miera plānu Ukrainai, kuru publiskošot tuvākajā laikā. 

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien uzrunā Federālajai sapulcei solīja sistemātiski turpināt Maskavas ofensīvu Ukrainā. Putins paziņoja, ka Krievija aptur no PSRS mantoto divpusējo kodolieroču kontroles līgumu ar ASV un brīdināja, ka Maskava varētu atsākt kodolizmēģinājumus. Kamēr Putins teica runu, krievi apšaudīja Hersonu. Nogalināti seši, ievainoti 12 cilvēki.

Baltkrievija iesaistīšoties karā tikai Ukrainas uzbrukuma gadījumā, paziņoja diktators Aleksandrs Lukašenko. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu