Soross: Civilizācijai draud sabrukums klimata pārmaiņu nenovēršamā progresa dēļ • IR.lv

Soross: Civilizācijai draud sabrukums klimata pārmaiņu nenovēršamā progresa dēļ

2
Džordžs Soross. Publicitātes foto
Džordžs Soross

Finansista un filantropa Džordža Sorosa runa Minhenes Drošības konferencē 16.februārī

Visu mūžu esmu pavadījis, cenšoties izprast pasauli, kurā piedzimu. Atļaušos atzīt, ka man tas ir izdevies. Jau salīdzinoši agrā vecumā sapratu, ka mūsu izpratne pēc būtības ir nepilnīga.

Tas ir tāpēc, ka esam daļa no pasaules, kurā dzīvojam. Mēs esam gan dalībnieki, gan novērotāji. Kā dalībnieki vēlamies mainīt pasauli savā labā. Kā novērotāji vēlamies izprast realitāti tādu, kāda tā ir. Šie divi mērķi viens otram traucē. Šī iejaukšanās neietekmē visas realitātes jomas vienādi. Piemēram, tādi dabaszinātnieki kā astronomi var pietuvoties pilnīgām zināšanām, jo viņiem ir objektīvs kritērijs, piemēram, zvaigžņu kustība, kas ļauj noteikt, vai viņu prognozes ir pareizas.

Sociālo zinātņu pētniekiem ir grūtāk. Cilvēku uzvedība jau atspoguļo viņu nepilnīgo izpratni. Tāpēc sociālajiem zinātniekiem tā nesniedz tik uzticamu kritēriju kā astronomiem zvaigžņu kustība.

Kā tad lai spējam izprast pašreizējo situāciju? Mums ir jāatrod veids, kā atšķirt svarīgo no mazāk svarīgā.

Sākšu ar drosmīgu apgalvojumu. Kamēr divas pārvaldības sistēmas cīnās par globālu dominanci, mūsu civilizācijai draud sabrukums klimata pārmaiņu nenovēršamā progresa dēļ. Tas ir ļoti lakonisks apgalvojums, bet, manuprāt, tas precīzi raksturo pašreizējo situāciju.

Mans apgalvojums sasaista klimata pārmaiņas, kas galvenokārt pieder dabaszinātnēm, ar pārvaldības sistēmām, kas ir sociāls jēdziens. Vispirms runāšu par klimata pārmaiņām, bet vēlāk par pārvaldības sistēmām.

Klimata pārmaiņas

Mani vienmēr ir fascinējusi Grenlandes ledus sega, kas ir vairākus kilometrus dziļa un veidojusies tūkstošiem gadu. 2022. gada jūlijā Grenlandē notika ārkārtējs laikapstākļu pavērsiens. Bija tik silts, ka zinātnieki varēja spēlēt volejbolu īsās piedurknēs un šortos. Kad par to uzzināju, nosūtīju uz Grenlandi fotogrāfu komandu, lai iegūtu vizuālus pierādījumus. Viņi bija klāt, kad septembrī notika otrs šāds gadījums, un iemūžināja to tiešraidē.

Grenlandes ledus segas kušana paaugstinātu jūras līmeni par septiņiem metriem. Tas apdraud mūsu civilizācijas izdzīvošanu. Es negribēju samierināties ar šādu likteni, tāpēc mēģināju noskaidrot, vai ir iespējams kaut ko darīt, lai no tā izvairītos. Mani novirzīja pie sera Deivida Kinga, klimata zinātnieka, kurš bija iepriekšējo Lielbritānijas valdību galvenais zinātniskais padomnieks. Viņš ir izstrādājis teoriju, ko plaši atbalsta klimata zinātnieki. Saskaņā ar to pasaules klimata sistēma agrāk bija stabila, bet cilvēka iejaukšanās to izjauca. Agrāk Ziemeļu polārais loks bija nošķirts no pārējās pasaules ar vējiem, kas pūta paredzamā, cirkulārā virzienā pretēji pulksteņrādītājam, bet cilvēka izraisītās klimata pārmaiņas šo nošķīrumu izjauca.

Cirkulārā vēja plūsma savulaik noturēja auksto gaisu Polārā loka iekšpusē un silto gaisu ārpusē. Tagad aukstais gaiss izplūst no Arktikas, un to nomaina siltais gaiss, kas ieplūst no dienvidiem. Tas cita starpā izskaidro arktisko vētru, kas ASV skāra pagājušajos Ziemassvētkos, un aukstuma vilni, kas nesen skāra Teksasu.

Agrāk Ziemeļu Ledus okeānu klāja tīrs sniegs un ledus, kas atstaroja sauli, radot tā dēvēto albedo efektu. Taču temperatūras paaugstināšanās ir izraisījusi ledus kušanu, un Grenlandes ledus sega vairs nav tik tīra. To klāj kvēpi no pagājušā gada mežu ugunsgrēkiem Amerikas rietumu piekrastē, Arktikas kuģniecības un citiem piesārņojuma izraisītājiem.

Sers Deivids Kings ir izstrādājis plānu klimata sistēmas sakārtošanai. Viņš vēlas atjaunot albedo efektu, radot baltus mākoņus augstu virs zemes. Ar pienācīgiem zinātniskiem drošības pasākumiem un konsultējoties ar vietējām pamatiedzīvotāju kopienām, šis projekts varētu palīdzēt atjaunot Arktikas klimata sistēmu, kas regulē visu globālo klimata sistēmu.

Vēstījums ir skaidrs: cilvēka iejaukšanās ir sagrāvusi iepriekš stabilu sistēmu, un, lai to atjaunotu, būs vajadzīga cilvēku atjautība gan vietējā, gan starptautiskā līmenī.

Pašlaik praktiski visi centieni cīnīties pret klimata pārmaiņām ir vērsti uz to mazināšanu un pielāgošanos tām. Tie ir nepieciešami, bet ne pietiekami. Klimata sistēma ir salauzta, un tā ir jālabo. Tas ir galvenais vēstījums, ko es šovakar vēlos nodot.

Šis vēstījums ir ļoti steidzams, jo mēs esam bīstami tuvu tam, lai pārsniegtu 2015. gadā Parīzes nolīgumā noteikto 1,5 grādu robežu. Mēs jau esam sasnieguši 1,2 grādus, un, ja saglabāsim pašreizējo kursu, globālā sasilšana ap 2070. gadu sasniegs vairāk nekā 2,5 grādus.

Tas mums ļautu tikt pāri vairākiem lūzuma punktiem, piemēram, Arktikas mūžīgā sasaluma kušanai. Kad tas notiks, klimata sistēmas stabilizēšanai vai atveseļošanai nepieciešamā naudas summa strauji pieaugs. Tas patlaban netiek kārtīgi izprasts.

Klimata pārmaiņu paātrināšanās izraisīs arī plaša mēroga migrāciju, kurai pasaule nav pietiekami sagatavojusies. Ja mēs nemainīsim savu attieksmi pret klimata pārmaiņām, mūsu civilizāciju pilnībā sagraus temperatūras paaugstināšanās, kas padarīs lielu daļu pasaules praktiski neapdzīvojamu.

Mums ir jāpārorientē mūsu starptautiskās finanšu iestādes, jo īpaši Pasaules Banka, lai tās pievērstos klimata pārmaiņām.

Tā kā attēli spēj izteikt vairāk nekā vārdi, parādīšu jums īsu video par Grenlandes ledus segas kušanu ar sera Deivida Kinga komentāriem.

Ģeopolitika

Tagad es vēlētos pievērsties ģeopolitikai. Ir divas pārvaldības sistēmas, kas cīnās par globālu dominanci. Es runāju par atvērtām un slēgtām sabiedrībām. Atšķirību starp tām esmu definējis pēc iespējas vienkāršāk: atvērtā sabiedrībā valsts uzdevums ir aizsargāt indivīda brīvību, savukārt slēgtā sabiedrībā indivīda uzdevums ir kalpot valsts interesēm.

Man kā Atvērtās sabiedrības fondu tīkla dibinātājam atvērtās sabiedrības, protams, ir sirdij tuvas, un es uzskatu, ka tās ir morāli pārākas par slēgtajām sabiedrībām. Kad runājam par morālo pārākumu, sastopamies ar grūtībām: abas sistēmas uzskata sevi par pārākām. Tāpēc atvērtām sabiedrībām ir jāatšķiras, faktiski aizsargājot indivīda brīvību. Tas noteikti piesaistītu cilvēkus, kas dzīvo slēgtās sabiedrībās.

Protams, represīvas valstis joprojām var gūt virsroku, jo tās var piespiest savus piederīgos tām kalpot. Taču abām sistēmām ir savas stiprās un vājās puses. Labāk izprotot tās, mēs varam uzlabot savu izpratni par pasauli.

Esmu nošķīris atvērto un slēgto sabiedrību. Tas neiekļauj daudzas valstis, kuras ir darījušas visu iespējamo, lai izvairītos no neatgriezeniskas piederības vienai vai otrai pusei.

Indijas gadījums ir interesants. Tā ir demokrātiska valsts, bet tās līderis Narendra Modi nav demokrāts. Vardarbības kurināšana pret musulmaņiem bija būtisks faktors viņa straujajā kāpumā. Modi uztur ciešas attiecības gan ar atvērtām, gan slēgtām sabiedrībām. Indija ir “četrinieka” (kurā ir arī Austrālija, ASV un Japāna) locekle, bet tā pērk daudz Krievijas naftas ar lielu atlaidi un pelna ar to daudz naudas.

Erdogana Turcijas gadījums, iespējams, ir vēl interesantāks. Viņš aktīvi sadarbojas ar abām Ukrainas kara pusēm un ir kļuvis par neitrālu starpnieku starp tām. Erdoganam ir daudz kopīga ar Modi. Taču, kamēr vēl nesen šķita, ka Modi ir stingri pie varas, Erdogans ir slikti pārvaldījis Turcijas ekonomiku un maijā viņam gaidāmas vēlēšanas. Visi viņa centieni ir vērsti uz uzvaru vēlēšanās.

Viņš ir stiprinājis sadarbību ar Putinu, kurš Turciju padarīs par Krievijas naftas izplatīšanas centru, kas viņam dos vēlēšanās nepieciešamo naudu.

Erdogans ir kļuvis autoritārāks arī pašmājās. Viņš cenšas apcietināt savu ietekmīgāko oponentu, Stambulas mēru, un aizliegt kurdu partijai piedalīties vēlēšanās. Taču viņš nevarēs lauzt tradīciju, kas ļauj politiskajām partijām uzraudzīt balsu skaitīšanu. Tas apgrūtinās rezultātu viltošanu.

7,8 magnitūdu zemestrīce, kas šā mēneša sākumā skāra Turciju, ir traģēdija. Šoks pārvēršas dusmās daudzos cietušajos reģionos, jo valdība reaģē lēni un vēlas kontrolēt visus palīdzības centienus. Tas nebija liktenis – Turcijas paviršā būvniecības prakse un Erdogana uz būvniecību balstītais izaugsmes modelis visu pasliktināja vēl vairāk. Labākais veids, kā risināt šos jautājumus, ir rīkot vēlēšanas.

Modi un biznesa magnāts Adani ir tuvi sabiedrotie, un viņu likteņi ir savstarpēji saistīti. Adani Enterprises mēģināja piesaistīt līdzekļus biržā, bet viņam tas neizdevās. Adani tiek apsūdzēts manipulācijās ar akcijām, un viņa akcijas sabruka kā kāršu namiņš. Modi par šo tematu klusē, taču viņam būs jāatbild uz ārvalstu investoru un parlamenta jautājumiem. Tas ievērojami vājinās Modi ietekmi uz Indijas federālo valdību un pavērs iespēju īstenot tik ļoti nepieciešamās institucionālās reformas. Varbūt esmu naivs, bet es ceru, ka Indijā notiks demokrātijas atdzimšana.

Vēstures gaitu var ietekmēt arī daudzas citas reģionālās lielvaras. Šeit izceļas Brazīlija. Lula ievēlēšana pagājušā gada beigās bija izšķiroša. 8. janvārī notika apvērsuma mēģinājums, līdzīgi kā 2021. gada 6. janvārī ASV. Lula meistarīgi tika ar to galā un nostiprināja savu kā prezidenta autoritāti.

Brazīlija ir atvērtas un slēgtas sabiedrības konflikta priekšplānā, kā arī cīņas pret klimata pārmaiņām priekšplānā. Viņam vienlaikus ir jāaizsargā lietus meži, jāveicina sociālais taisnīgums un jāatjauno ekonomikas izaugsme. Viņam būs nepieciešams spēcīgs starptautisks atbalsts, jo neveiksmes gadījumā sasniegt nulles emisiju līmeni nebūs iespējams.

Karš Ukrainā

Pašreizējai situācijai ir dažas līdzības ar Aukstā kara laiku, taču atšķirības ir daudz lielākas. Ukrainā notiek īsts karš, un tas ir mainījis visu. Līdz oktobrim Ukraina guva uzvaru kaujas laukā. Tad Krievija ar Irānas palīdzību plaši ieviesa bezpilota lidaparātus. Viņu mērķis bija atņemt civiliedzīvotājiem elektrību, siltumu un ūdeni un iedragāt viņu morālo stāvokli. Tas ir nostādījis Ukrainu aizsardzības pozīcijās.

Krievijas valsts armija ir izmisīgā situācijā. Tā ir slikti vadīta, vāji apgādāta un demoralizēta. Putins to atzina un uzņēmās izmisīgu risku. Viņš vērsās pie Jevgēņija Prigožina, kuram pieder algotņu armija ar nosaukumu Vāgnera grupa un kurš vēlas pierādīt, ka spēj rīkoties labāk nekā valsts armija. Prigožinam ir krimināla pagātne, un viņš zina, kā rīkoties ar noziedzniekiem. Putins viņam ļāva nolīgt ieslodzītos no cietumiem. Tas pārkāpj Krievijas likumus, bet Putins neievēro nekādus likumus.

Risks attaisnojās. Ar nolīgto cietumnieku palīdzību Vāgnera grupa sāka ieņemt teritoriju. Ukrainas armija palēnināja savu gaitu, taču tā zaudēja vairāk nekā simts apmācītus karavīrus dienā, ko tā nevarēja atļauties. Ukrainai bija stratēģiska izvēle: vai nu iestrēgt Vāgnera grupas atvairīšanā, vai sagādāt Krievijai propagandas uzvaru un saglabāt ierobežotos resursus pretuzbrukumam.

22. decembrī Ukrainas prezidents Zelenskis devās uz Vašingtonu, lai apspriestu situāciju ar prezidentu Baidenu. Viņi bija vienisprātis, ka vienīgais veids, kā izbeigt karu, ir tajā uzvarēt. Taču Baidens brīdināja Zelenski, ka viņa gatavība rīkoties ir ierobežota. No trešā pasaules kara ir jāizvairās par katru cenu, un ir jāsaglabā Eiropas atbalsts Ukrainai.

Baidena administrācija nodrošina Ukrainu ar visiem ieročiem – pretgaisa aizsardzība, tanki un daudz munīcijas, kas nepieciešama, lai sakautu Krieviju tās uzbrukumos un atturētu no turpmākiem uzbrukumiem. Taču republikāņu vadītās Pārstāvju palātas opozīcija padara maz ticamu vēl vienu lielu divpartiju finansējuma paketi no ASV. Zelenskis uzsāka diplomātisko ofensīvu Eiropas valstīs, mudinot tās ātrāk piegādāt vairāk tanku. Viņš arī lūdza piešķirt iznīcinātājus, un Eiropas valstis ir piekritušas sākt apmācīt Ukrainas pilotus lidot ar modernākajām lidmašīnām.

Putins ir devis Prigožinam rīkojumu panākt uzvaru pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā gadadienas 24. februārī. Viņš cenšas ielenkt ukraiņu aizstāvjus Bahmutas pilsētā, kur viņam ir skaitliskais pārsvars.

Iespējams, ka viņam tas izdosies, bet es uzskatu, ka tas ir maz ticams, jo Ukrainas armija izrādīs spēcīgu pretestību, un, tiklīdz Ukraina varēs izmantot tai apsolītos ieročus, situācija mainīsies.

Taču Moldovas prezidente Maija Sandu brīdināja, ka Putins plāno sarīkot valsts apvērsumu Moldovā. Šie draudi varētu tikt izpildīti pirms gadadienas.

11. februārī Prigožins sniedza interviju laikrakstam The Guardian, kurā atzina, ka viņam neizdosies notvert slazdā Ukrainas aizstāvjus Bahmutā. “Ir daudz ceļu, lai izkļūtu, un mazāk ceļu, lai iekļūtu,” viņš teica. Runājot par Donbasa okupāciju, viņš pauda divu līdz trīs gadu perspektīvu. Tas dod Ukrainai šopavasar, kad tā saņems apsolīto bruņojumu, nelielu iespēju sākt pretuzbrukumu, kas izšķirs Krievijas iebrukuma Ukrainā likteni.

Bijušās Padomju Savienības valstis ar nepacietību gaida, kad krievi tiks sakauti Ukrainā, jo tās vēlas nostiprināt savu neatkarību. Tas nozīmē, ka Ukrainas uzvara novestu pie Krievijas impērijas sabrukuma. Krievija vairs neradītu draudus Eiropai un pasaulei.

Tās būtu lielas pārmaiņas uz labo pusi. Tas sniegtu milzīgu atvieglojumu atvērtajām sabiedrībām un radītu ievērojamas problēmas slēgtajām sabiedrībām.

Ķīna

Runājot par Ķīnu, Sji Dzjiņpins būtu acīmredzams zaudētājs. Viņa ciešā saikne ar Putinu viņam kaitētu. Taču Ķīnā, iespējams, jau notiek revolūcija.

Lielākā daļa Sji Dzjiņpina problēmu ir paša izraisītas. Viņš nepareizi pārvaldīja ekonomiku jau pašā savas valdīšanas sākumā, kad viņš centās iznīcināt Dena Sjaopina reformu sasniegumus.

Sji “nulles tolerances” politika bija viņa lielākā kļūda. Tā radīja milzīgas grūtības Ķīnas iedzīvotājiem un noveda viņus līdz sacelšanās robežai. Tad, reaģējot uz tautas spiedienu, Sji pēkšņi atteicās no šīs politikas, tās vietā neīstenojot neko citu. Rezultāts bija Armagedons.

Bez atbilstošas vakcinācijas infekcijas izplatās kā meža ugunsgrēks. Slimnīcas un morgi bija pārpildīti, un ļoti īsā laikā nomira neiedomājami daudz cilvēku, lielākoties vecāka gadagājuma. Režīms pārtrauca sniegt informāciju, bet cilvēki redzēja, kas notiek, kad sāka mirt viņu radinieki un draugi.

Pirmais – pilsētu iedzīvotāju – inficēšanās vilnis kulmināciju sasniedza janvārī, otrais – lauku iedzīvotāju inficēšanās vilnis – uzliesmo tieši tagad, taču būs nepieciešams vēl aptuveni mēnesis, lai veselības aprūpes sistēma sāktu normāli funkcionēt.

Haotiskais veids, kādā Sji Dzjiņpins pārtrauca Covid-19 nulles tolerances politiku, satricināja Ķīnas iedzīvotāju uzticību Sji vadītajai Komunistiskajai partijai. Pašreizējā situācija atbilst visiem priekšnoteikumiem režīma maiņai vai revolūcijai. Taču tas ir tikai nepārredzama procesa sākums, kura sekas būs jūtamas ilgākā laika posmā.

Īstermiņā Sji, visticamāk, paliks pie varas, jo viņš stingri kontrolē visus represiju instrumentus. Bet esmu pārliecināts, ka Sji nepaliks amatā uz mūžu, un, kamēr viņš būs amatā, Ķīna nekļūs par dominējošu militāru un politisku spēku, uz ko Sji tiecas.

Sji par laimi, viņam personīgi nedraud ārzemju spiediens, jo Baidens nav ieinteresēts režīma maiņā Ķīnā. Viņš tikai vēlas atjaunot līdzšinējo stāvokli Taivānā. Ņemot vērā viņa vājās pozīcijas savā valstī, Sji pozitīvi reaģēja uz Baidena piedāvājumu Bali pazemināt temperatūru starp ASV un Ķīnu. Taču Ķīnas spiegošanas balona, kas šķērsoja ASV teritoriju, atklāšana saasināja attiecības, un tās varētu tikt pilnībā sabojātas.
Kopš tā brīža ir atklāti daudzi citi lidojoši objekti.

Jebkurā gadījumā Sji Dzjiņpina piekrišana sadarboties būtu bijusi tikai īslaicīga un taktiska. Viņš nebūtu tas, kas viņš ir, ja varētu tik viegli atteikties no saviem dziļajiem uzskatiem.

Patiesībā mēs esam liecinieki vēsturiskam procesam Ķīnā, kura nozīme netiek plaši novērtēta.

Demokrātija ASV

Lai ģeopolitiskā aina būtu pilnīga, man ir arī jāizpēta, kā demokrātija darbojas Amerikas Savienotajās Valstīs. Acīmredzot ne pārāk labi. Kad Donalds Tramps 2016. gadā kļuva par prezidentu, viņš radīja reālus draudus mūsu demokrātijai.

Tramps ir dziļi nepilnīgs personāžs, pašpārliecināts krāpnieks, kura narcisisms pārauga slimībā. Viņš nejūtas uzticīgs demokrātijai – demokrātija viņam ir tikai skatuve, uz kuras uzstāties. Būdams prezidents, viņš bija vairāk ieinteresēts ķildoties ar diktatoriem, nevis veicināt demokrātijas principus. Tramps vēlējās līdzināties Putinam, kurš ir uzkrājis bagātību, vienlaikus panākot pilnīgu kontroli pār savu valsti.

Tramps piesaistīja daudz neizglītotu balto sekotāju, taču viņa lielākie atbalstītāji bija megabagātie, un viņš tiem noteikti palīdzēja.

Pirmkārt, viņš samazināja nodokļus. Otrkārt, viņš nominēja Augstākajā tiesā ideologus, kuri atbalstīja republikāņu plānotās darba kārtības ekstrēmās idejas. Treškārt, viņš panāca kontroli pār republikāņu partiju, draudot tiem, kuri viņam nav zvērējuši uzticību, ar izaicinājumu priekšvēlēšanās. Visbeidzot, viņš mudināja republikāņu kontrolētos štatus ieviest skandalozus vēlētāju apspiešanas pasākumus, lai nodrošinātu, ka viņa partija paliks pie varas uz nenoteiktu laiku. Ar šo programmu viņš gandrīz tika pārvēlēts 2020. gadā.

Es ceru, ka 2024. gadā Tramps un Floridas gubernators Desantiss cīnīsies par republikāņu nomināciju.

Tramps ir kļuvis par nožēlojamu tēlu, kas nepārtraukti raud par savu zaudējumu 2020. gadā. Lielie republikāņu ziedotāji viņu pameta. Desantiss ir atjautīgs, nežēlīgs un ambiciozs. Viņš, visticamāk, būs republikāņu kandidāts.

Tas varētu pamudināt Trampu, kura narcisisms ir kļuvis par slimību, kandidēt kā neatkarīgam kandidātam. Tas novestu pie demokrātu izrāviena un piespiestu republikāņu partiju reformēties. Bet varbūt esmu mazliet neobjektīvs.

Nobeigumā vēlos atkārtot to, ko teicu sākumā: kamēr atvērtās un slēgtās sabiedrības cīnās par globālu dominanci, mūsu civilizācijai draud sabrukums klimata pārmaiņu nenovēršamā progresa dēļ. Manuprāt, tas precīzi raksturo pašreizējo situāciju.

Es arī uzskatu, ka atvērta sabiedrība ir pārāka par slēgtu sabiedrību, un man ir žēl cilvēku, kuriem jādzīvo represīvu režīmu apstākļos, piemēram, Asada Sīrijā, Baltkrievijā, Irānā un Mjanmā.

Komentāri (2)

janis_oppe_spline_lv 20.02.2023. 11.19

Saskan ar manu iekšējo sajūtu – viņš globāli iezīmē izaicinājumus, kuri jau gaida cilvēci. Es arī ar abām rokām esmu par atklātu sabiedrību.

+3
0
Atbildēt

0

Sskaisle 20.02.2023. 09.56

neticu nevienam pašam viņa vārdiņam – nu neticu

tas, ko soross finansē – cilvēku prātu lumpenizēšanu , cilvēciskās būtības pārcelšanu no smadzenēm uz kājstarpi un tad vēl to kājstarpi izoperēt pec iespējas jaunākām cilvēciskām būtnēm – nu tas ir 21.gs. progresam pielīdzināms necilvēcīgums
punkts

Rīgā, jau no 90- o gadu sākuma ir sorosa finansēta juridiskā augstskola – sakiet – uzrakstiet sauso atlikumu – kāds ir šīs augstsskolas devums Latvijas sabiedrībai, Latvijas valstij ? levits, kurš mūs novedis pie aizas malas? ziemele , kura aizlidoja uz augstāku amatu mums atstājot ideju, ka nekas nenotiekot ātri, visi šie sorosissti satoristi, kuri juka prātā no nespējas pakļaut sabiedrību savai ideoloģijai?

nē un miljons reižu nē – labāk tad aiziet bojā kā dinozauriem , nekā ļaut izoperēt domāšanu un dzimti ar visām ģenitālijām

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu