Katlā • IR.lv

Katlā

Ilustrācija — Mārtiņš Dziļums
Maja Haderlapa, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2023, nr. 1

 Mežiņš aiz mūsu mājas, caur kuru ved mans ceļš pie Mihi un viņa ģimenes, kad gribu tur paskatīties kādu televīzijas pārraidi, aizaugdams izplešas. Man šķita, ka to labi pazīstu. Jau neskaitāmas reizes esmu šim mežiņam cauri gājusi un varētu to izbrist aizvērtām acīm. Tagad jāsaņem drosme, lai tajā spertu kāju. Agrāk šķita, ka varu sajust katra ceļa sprīža smaržu, katru sīkāko klajumiņu, zemo mežaudzi vai vietām jau augstu izaugušos kokus, ka varu ar acīm ciet sataustīt lazdu, avenāju, vītolu krūmu rindas, varu sajust, kad virs manis pavērsies vai sakļausies egļu jumts. Tomēr mežiņš nu ir kļuvis svešs. Tas ir pieslējies lielajam mežam un tapis par zaļu jūru, pilns asām skujām un stūrainiem šķūnīšiem, raupjas mizas vijīgu pamežu, kas neapturams stiepjas plašumā. Tiklīdz paraugos pa guļamistabas logu, mežs aiz pļavas duras acīs, uzglūn ar savu rievaino un robaino apmali. Baidos, reiz tas izies no krastiem un pametīs savu ietvaru, appludinās mūsu domas, man jau tagad ir sajūta, ka mežs pārņem vīru prātus, kuri ar manu tēvu kopā strādā vai mūs apciemo, lai ietu ar viņu medībās.

Iet mežā mūsu valodā nozīmē ne tikai cirst kokus, medīt vai lasīt sēnes. Tas, kā allaž tiek stāstīts, nozīmē arī paslēpties, bēgt, no slēpņa uzbrukt. Ne tikai miera laikos mežā esot gulēts, gatavots un ēsts, arī kara laikā vīri un sievas esot gājuši mežā. Nevis savā mežā, nē, tam tas bijis par plānu, par mazu, bijis pārāk labi pārskatāms. Viņi esot devušies lielajos mežos. Meži bijuši daudzu cilvēku patvērums, pekle, kurā medīti zvēri un kur kā meža zvēri medīti viņi. Stāsti riņķo ap mežu, tāpat kā mežs riņķo ap mūsu sētu.

Tajā apslēptas medību un barotavu vietas, ogu vietas, sēņu vietas, kuras neizpauž. Vēl slepenākas ir vietas, kurp neved ne ceļš, ne taka, tās ir jāuziet pa mednieku pēdām un strautu gultnēm; slēpņu un izdzīvošanas vietas, bunkuri, kur mūsu cilvēki, tā teikt, slēpās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu