Labāk pašmāju bruņuvestes, nevis Ķīnas zvārgulīši • IR.lv

Labāk pašmāju bruņuvestes, nevis Ķīnas zvārgulīši

2
Elīna Egle-Ločmele, Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas valdes priekšsēdētāja. Publicitātes foto
Elīna Egle-Ločmele

Vēlos komentēt rakstu, kas ataino šauru privāto interešu viedokli un maldina lasītāju par nepieciešamību ražot Latvijā militāra un divējāda pielietojuma produktus. Autors ir uzņēmuma Eurosec vadītājs Latvijā, kas pārstāv, cik man zināms, Igaunijas uzņēmumu, kas importē Baltijā trešo valstu produktus.

Pretēji tam, ka Covid pandēmija un karš Ukrainā mācīja mums pašiem parūpēties par pirmās nepieciešamības un divējāda pielietojuma precēm, joprojām tiek kultivēts priekšstats, ka nav jāatbalsta vietējā ražošana un piegādes drošība. Tas ir aicinājums joprojām dzert citu valstu pienu, lai arī pašu govju saimes iet postā.

Pievienoju ieskatam PIL monitoringu, Iekšlietu un Aizsardzības ministriju iepirkumi 2020 IR, kas skaidri parāda, ka ārvalstu un vietējie tirgotāji netiek diskriminēti, gluži pretēji. Drošības un aizsardzības industriju federācija (DAIF) Latvijas 105 biedru vidū ir gan pašmāju, gan ārvalstu ražotāji un tirgotāji, kas valstij nodokļos samaksā pie 100 milj. eiro, nodarbina 6900 cilvēku un rada 870 milj. apgrozījumu. Latvijas drošībai ir vajadzīgi visi, bet ir jābūt pārdomātam un uz valsts attīstību vērstam balansam.

Divējāda pielietojuma preču ražotājiem gandrīz gadu sniedzot atbalstu Ukrainai, bankas atkal aicina ražotājus atteikties no sadarbības ar NBS, lai saglabātu kontu bankā. Joprojām labdarības organizācijas un ārvalstu armijas ir lielākie Latvijā ražoto produktu pircēji. Tas ir absurds!

Ja mēs nesaprātīgi izlietosim sabiedrības atvēlētos līdzeļus, kas paredzēti drošībai un aizsardzībai, iztērēsim pašu resursus kā indiāņi “par zvārgulīšiem”. Un pat neradīsim savu rūpniecības kapacitāti apgādāt armiju, drošības iestādes, par ko trauksmes zvanus zvana NATO un Eiropas Komisija, kā arī nepasargāsim sabiedrību ārkārtas situācijās.

Konkrētais tirgotājs ignorē faktu, ka Valsts aizsardzības koncepcijā ir skaidri pateiktas prioritātes, kas mums ir jāpaveic pašiem, ja vēlamies būt  drošībā. Papildus 2021.gadā Aizsardzības ministrija atvēlēja Valsts aizsardzības pētījumu programmā, piemēram, RTU finansējumu izpētei bruņuvestu izstrādei, jo tā joprojām ir viena no pieprasītākajām precēm Ukrainai. Bet tirgotājs, ignorējot valsts apdraudējumu, maldina sabiedrību un mudina noticēt, ka nākamajā krīzē ir atkal labāk paļauties uz Ķīnas vai citu “draudzīgo” valstu atbalstu.

Tiek izplatīta Latvijas centieniem piesaistīt ārvalstu investorus pretēja ziņa – te nav droši ražot.

Mēs saprotam, ka ziņa par finansējuma pieaugumu aizsardzības un drošības nozarē vedinās daudzas sabiedrisko attiecību aģentūras klientu vārdā rūpēties par tirgotāju ātru peļņu. Ražotāji var neizturēt tirgoņu spiedienu, bet kas no tā būs ieguvējs? Vai Latvija?

Latvijā ir ļoti brīva konkurence, mūsu mājas durvis ir vaļā visiem lūgtiem un nelūgtiem ciemiņiem. “Ņemiet un nesiet no manas mājas prom, ko vien gribat – gleznu, sievu…” ES un NATO maina šo pieeju aizsardzības un drošības nozarēs, jo mūsu mājai ir jābūt mūsu drošības bastionam un tikai mēs nosakām, kas ir draugi un kas – pašlabuma meklētāji.

Elīna Egle-Ločmele, Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas valdes priekšsēdētāja

Komentāri (2)

EdgarsKass 17.02.2023. 22.29

Ražošanai jābūt ekonomiski pamatotai.

Esmu ļoti pārsteigts par Latvijas Drošības un aizsardzības industrijas federācijas (DAIF) valdes priekšsēdētājas Elīnas Egles reakciju uz manu rakstu. Biju sapratis, ka arī DAIF interesēs ir stiprināt Latvijas aizsardzības spējas. Savā materiālā iztirzāju iepirkumu sistēmas nepilnības un riskus, ko tas iekļauj, nevis apgalvoju, ka Latvijā nebūtu jāveic sava ražošana. Šis jautājums skar visu sabiedrību, nevis tikai šauras privātās intereses. Pēc būtības tas ir federācijas biedru interesēs.

Nav īsti saprotams minējums par trešo valstu importu, jo Eurosec sadarbojas ar dažādām valstīm, ieskaitot ES un NATO valstis. Esam vienīgais uzņēmums Baltijā, kas ražo NIJ sertificētus ballistiskos paneļus, stratēģiskās nozīmes preces un to sastāvdaļas vispār netiek iepirktas Ķīnā. Maldinošs ir arī raksta virsraksts par Latvijā ražotām bruņu vestēm, jo Latvijā bruņu vestēm ražo tikai tekstilmateriālu un tad tajā savieto no ārvalstīm ievestos paneļus. Izejmateriāli tiek piegādāti no tām pašām rakstā pieminētajām trešajām valstīm. Turklāt, izmaksu ziņā tas ir tikai ap 20% no visas vestes vērtības.

Ārvalstu ieguldītāji, kādi esam arī mēs, ieguldītu ražošanā Latvijā, ja būtu pārliecināti par šauru grupu interešu lobēšanas neesamību. Vērojot regulāros skandālus aizsardzības iepirkumos, rodas pretēja un neglaimojoša izpratne par tikumiem šajā lauciņā. Nekvalitatīva, sadārdzināta produkcija un neatbilstoša izmēra uzņēmumu uzvaras lielos iepirkumos nav Latvijas nacionālajās interesēs. Interesanti, ka šajos gadījumos daif publiski nepauž viedokli, bet uztraucas tieši gadījumā, ja kāds iesaka pozitīvi mainīt sistēmu un papildus konkurenci.

Eurosec ir Baltijas uzņēmums un krīzes situācijās mēs iestājamies gan par Lietuvu, Latviju un Igauniju, neatkarīgi no tā kādās valodās mēs runājam. Tikai kopā mēs esam spēks un grūti noticēt, ka mēs notaiktā rakstura krīzes spētu pārvarēt veini paši. Mēs piekrītam, ka nacionālās drošības nolūkā ir jāsamazina atkarība no citām valstīm, bet tas ir jādara likuma ietvaros, mākslīgi nesašaurinot konkurenci un neradot situācijas, kad kādam līgumi tiek piešķirti kā dāvana. Mēs esam pret to, ka drošības aspekti tiek manipulēti bez kritiskās domāšanas, neizsverot mērķu sasniegšanas iespējamību.

Mēs nekad nevēlamies uzvarēt valsts iepirkumos, izmantojot negodīgas priekšrocības pret mūsu konkurentiem, jo tikai godīga konkurence var sniegt gala lietotājam atbilstošu produktu par atbilstošu samaksu.

Aicinu Latvijas Drošības un aizsardzības industrijas federāciju izprast, ka viedoklis, ko paužam ir godprātīgu aizsardzības nozares uzņēmumu, kā arī visas sabiedrības interesēs.

0
0
Atbildēt

0

QAnon 17.02.2023. 15.22

Nothing special. Slaktera draugaļa Ingūna Gulbe arī bija izcils speciālists gan militārā, gan finanšu jomā, turklāt vēl veiksmīgi Zaļās karotītes tirgoja.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu