Žurnāls: Nezini latviešu valodu? Mācies vai brauc prom • IR.lv

Žurnāls: Nezini latviešu valodu? Mācies vai brauc prom

11
Fragments no Kriša Salmaņa veidotās žurnāla "Ir" vāka ilustrācijas.

Pērn pieņemtie grozījumi Imigrācijas likumā paredz, ka cilvēkiem, kuri bijuši Latvijas pilsoņi vai nepilsoņi un pieņēmuši Krievijas vai Baltkrievijas pilsonību, līdz šā gada septembrim jāiegūst valsts valodas prasmi apliecinošs dokuments. Pretējā gadījumā pastāvīgās uzturēšanās atļauja 1. septembrī kļūs nederīga.

Lai saglabātu pastāvīgās uzturēšanās atļauju, Latvijas iedzīvotājiem ar Krievijas vai Baltkrievijas pasi Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PLMP) nepieciešams iesniegt apliecinājumu par valsts valodas prasmi vismaz A2 līmenī. Dokumentu var iegūt, nokārtojot Valsts izglītības satura centra (VISC) organizēto pārbaudījumu. No publiskajām diskusijām izriet, ka tas var radīt lielas problēmas gan Krievijas pilsoņiem, uz kuriem attiecas likuma grozījumi, gan valsts iestādēm. Vieniem trūkst zināšanu, lai pārbaudi nokārtotu, otriem — kapacitātes, lai apkalpotu lielo klientu skaitu. Šis jautājums patlaban izraisījis domstarpības arī valdības koalīcijā, raksta žurnāls Ir.

Sākotnēji tika lēsts, ka norma attieksies uz vairāk nekā 22,3 tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju. Taču noteikumi ļauj valodas pārbaudījumu nekārtot tiem, kuri vēl nav sasnieguši 15 gadu vecumu vai jau pārsnieguši 75 gadu slieksni. Ir arī citi izņēmumi. Rezultātā eksāmens varētu attiekties uz aptuveni 18 tūkstošiem iedzīvotāju.

«Mēs apzināmies, ka tas varētu būt milzīgs izaicinājums,» atzīst VISC vadītāja Liene Voroņenko. Lai nodrošinātu raitu reģistrācijas, eksaminācijas, pārbaudījumu izstrādes un labošanas procesu, jau piesaistīti papildu reģistratori, apzināti eksperti un filologi. Modelējot situāciju, ka eksāmenu trīsarpus mēnešu laikā vēlēsies kārtot visi 18 tūkstoši, VISC pārliecinājies, ka kapacitāte būs pietiekama.

Cilvēkiem, uz kuriem likuma grozījumi attiecas, tiek dota iespēja valodas pārbaudei reģistrēties ārpus kārtas, paredzot arī īpašus nosacījumus eksaminācijas norisē. Pašreizējais reģistrēšanās temps gan liek domāt, ka eksāmenu kārtotāju skaits būs mazāks par maksimāli iespējamo, atzīmē Voroņenko.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Komentāri (11)

andrejs 19.02.2023. 11.22

IRsim sanācis kaut kas līdzīgs ar ASV liberastu (globalistu un krievmīļu) reiz krievijai piedāvāto “peregruzku”, kas bija domāta kā “pārlāde” vai “pārlādēšana”, bet sanāca kā “pārslodze”.
Pareizi būtu nevis “do svidanja”, bet “proščaj” (lai raudsepieši labāk saprastu – “goodbay” uz neatgriešanos)

0
0
Atbildēt

0

kolpants 17.02.2023. 10.57

В итоге сейчас, когда в экономике столько проблем, надо решать более важные вопросы, эти дебилы сидят и думают “а что же нам сейчас делать, если не сдадут”?
То есть в прошлом году они даже не предполагали, что такая ситуация может быть? Ну ладно, примем, что не дебилы, а просто запредельные идеалисты

Но как можно было не сделать ЭЛЕМЕНТАРНЫЕ расчеты, чтобы понять, а хватит ли ресурсов? Вот как эта дата 1.09 появилась? У кого-то из NA это день рождения, подарок решили сделать?
ПОЧЕМУ нельзя было просто тупо взять количество, кому сдавать, взять количество экзаменаторов, провести элементарные расчеты, а хватит ли просто тупо ресурсов?
Нет, уже ПОСЛЕ принятия закона начали считать, а хватает ли мощностей!!!

неужели там и вправду ДЕБИЛЫ, которые вначале в магазине покупают большой диван за 2000 евро, а потом начинают в комнате мерить стену, чтобы убедиться, а влезет ли он?

Ну такое ощущение, что вот так и делают. Или закупают кучу скоропортящихся продуктов, а потом приходят домой, видят, что холодильник уже и так почти полный-и потом выкидывают часть продуктов. Хотя если представить, что покупают не на свои, то вполне тогда и диван могут купить и продукты. А что, не подошел, так выкинем, деньги же не свои!
ну подумаешь, какая-нибудь Sskaisle попыхтит потом в комментариях, что деньги неразумно используем -и что? пусть себе дальше пыхтит.

Так и тут-ну понадобится срочно 1 или 2 млн сверху, так что, проблема? Не из своего же кармана. Ну и заодно кому-то и закупка..Да еще без открытой процедуры, потому что “срочный вопрос, нет времени на все процедуры”

0
0
Atbildēt

0

QAnon 16.02.2023. 19.40

Valsts Pilsonības likumā ir jābūt vienkāršam un pašsaprotamam pantam, ka Latvijas pilsonis pārvalda valsts valodu augstākā līmenī. Visiem ārzemniekiem, tai skaitā PSRS pilsoņiem, kuriem LC komunistu cūkas un čekas pederasti PSRS pilsonību nomainīja pret priviliģēto, tā saucamā “негр”, statusu, kuri uzturās valstī vairāk par 180 dienām jāprot valsts valoda noteiktā līmenī. Visiem pārējiem, izņemot tos, kas var maksāt gadā, teiksim 10 000 € lielu nodevu par valodas nezināšanu, ir izraidāmi. Samaksātā nodeva nepiešķir nekādas privilēģijas un tādam ārzemniekam jāizmanto tulka pakalpojumi. Gadījumos, kad pilsonība iegūta kriminālā ceļā, teiksim, to nopērkot, vai samaksājot par valsts valodas apliecību, ir jāparedz bargs cietumsods ar visu īpašumu konfiskāciju, jo pilsonība, tas nav vienkāršs velosipēds, ko krievs kādam ir nozadzis, tāpēc “suņiem, kuri zin ko ēduši”, saprātīgi būtu laicīgi evakuēties.

0
0
Atbildēt

1

    kolpants > QAnon 17.02.2023. 10.39

    вот и вся суть-но если заплатишь деньги и есть деньги на переводчика, мы будем терпеть)))

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu