Ieva Šļare, pludmales gleznu veidotāja • IR.lv

Ieva Šļare, pludmales gleznu veidotāja

Reizēm cilvēki brīnās — vai viņi akmeņus krāso? Nē, visu plašo krāsu gammu piedāvā Lielbritānijas daba! Ievai Šļarei ar ģimeni ir trīs mīļas vietiņas, kur top māksla, un katrā atrodamas citas bagātības — akmentiņi, gliemežvāki un no jūras izskalotas stikla un keramikas lauskas. Foto no personīgā arhīva
Alise Zita Zeidaka

Ieva saņēmusi attēlu ar vardīti, kas tapusi pie Galilejas jūras Izraēlā un ir viņas ģimenes darbu iedvesmota. Citi sekotāji pamanījuši, ka Beach4Art veidotais Ziemassvētku vecītis rādīts Amerikas televīzijā — it kā tas būtu tapis Pensilvānijā. «Viens no mūsu pielūdzējiem ir arī slavenais Deivids Atenboro,» Ieva lepojas, ka populārais dabaszinātnieks un televīzijas pārraižu veidotājs dalās ar viņu pludmales mākslu.

Viss sākās ar parastu mandalu. Bija pandēmijas pirmais pavasaris, un Šļaru ģimenes dēlam Emanuelam bija uzdots mājasdarbs izveidot radošo darbiņu no dabas materiāliem. Ieva lūdza padomu savai mammai — pirmsskolas pedagoģei un māksliniecei. «Jūs taču dzīvojat pie okeāna! Salasiet gliemežvākus un uztaisiet mandalu!» Ģimene — mamma Ieva, tētis Dzintars un Emanuels ar māsu Elizabeti — lēca uz divriteņiem un devās uz pludmali, kas atrodas pāris minūšu braucienā no mājām. Jau desmit gadus Šļari dzīvo Lielbritānijā — Bidefordā, kas atrodas Anglijas grāfistes Devonas ziemeļos. Ieva strādā par istabeni, Dzintars ir pienvedējs.

Pavisam necerēti uzdevums rezultējās ne tikai labā vērtējumā, bet arī ģimenes sirdslietā. «Bijām mājsēdē un varējām daudz laika pavadīt kopā. Gandrīz katru dienu braucām uz pludmali.» Apmēram divus mēnešus diendienā tur parādījās visdažādākās jūras radības — vaļi, astoņkāji, bruņurupuči, zivis. Tagad ģimene nedēļā izveido divus vai trīs darbus un tos vairs neskaita — skaidrs, ka to ir vairāki simti! Daļu var apskatīt Beach4Art sociālo tīklu kontos Facebook, Instagram un TikTok. Savukārt Twitter viņu vārdā uzdarbojas krāpnieki. «Esam saskārušies, ka mūsu darbus zog, ūdenszīmes nodzēš. Tie ceļo pa visu pasauli — pārkrāsoti, uzdoti kā citu autoru darbi.» Protams, ir arī daudzi citi pludmales mākslinieki, taču latvieši izceļas. «Varam teikt, ka esam pionieri tieši dzīvnieku un ziedu radīšanas jomā. Pludmales mākslinieki parasti taisa mandalas un spirāles,» paskaidro Ieva. Viņa ir mākslas darbu ideju ģeneratore.

Lai arī nāk no mākslinieku ģimenes un pēc pirmās izglītības ir trikotāžas modelēšanas meistare, Ieva sevi nekad nav uzskatījusi par mākslinieci. Izmācījusies Kristīgajā akadēmijā un reliģijas un ētikas skolotāju programmā Latvijas Universitātē, viņa 10 gadus Latvijā strādājusi par skolotāju. «Māksla bija nobīdīta malā, bet iekšā sēdēja.» Bet visvairāk viņu pārsteidzis vīrs Dzintars, kuram ar mākslu nav bijusi nekāda saistība. «Dzīvnieku sejas, lācītis Padingtons, delfīni ar sirdi — tieši viņš izstrādā smalkās detaļas. Absolūti talantīgs mākslinieks!» Turklāt viņiem ir svarīgs vēstījums. Piemēram, Ukrainas atbalstam tapuši četri darbi — balodis, kurš nolaižas uz saulespuķes, tauriņš Ukrainas karoga krāsās, saulespuķe un fēnikss — augšāmcelšanās un atdzimšanas simbols.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu