Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

Kristīne Simsone

oooo Valis / The Whale. Režisora Darena Aronofska jaunākais, Venēcijas kinofestivālā pirmizrādītais un trim Oskara balvām nominētais darbs ir klaustrofobiska kamerdrāma, kas filmēta gluži kā teātra izrāde. Kinoscenārijā savu lugu pārveidojis dramaturgs Semjuels D. Hanters, vēstījumā ievīta arī sociālā kritika par homofobiju un reliģisko fanātismu. Brendans Freizers galvenajā — noslēgta, no kompulsīvas ēšanas smagi sirgstoša angļu valodas skolotāja — lomā ir pārsteidzošs. Filma skatīšanās laikā spēj aizkustināt, taču, paraugoties uz to ar lielāku laika distanci, virsroku ņem moralizējošais tonis un sava veida izkalkulēta vēstījuma pēcgarša. Kino no 17. februāra.

oooo Viss noritēja labi / Tout se bien passé. Domājot par Fransuā Ozona jaunāko darbu — aizvadītajā Kannu kinofestivālā demonstrēto ģimenes drāmu —, viegli izjust plašu emociju spektru: no aizkustinājuma līdz aizkaitinājumam. Stāsts par 85 gadus veca un ekscentriska ģimenes patriarha vēlmi aiziet no dzīves pēc smagas slimības ir pārdomas par eitanāzijas tēmu. Ozona pieeja šo sarežģīto tēmu aplūkot kā dažbrīd farsam līdzīgu ģimenes traģikomēdiju ir diskutabla, taču arī atšķirīga un līdz ar to saistoša, cilvēcīga. Lomās krāšņs aktieru ansamblis — Šarlote Remplinga, Sofija Marso un Andrē Disoljē. LTV1 17. februārī plkst. 19.

oooo 81 metrs. Simpātiska īsmetrāžas kinoeseja, iemūžināta uz 8 mm lentes, vedina nostalģiskās pārdomās par agrāko laiku kino un tā skatīšanās paradumiem. Režisors Jānis Ābele filmējis Latvijas kinoteātrus, kad tie 2021. gada pavasarī bija aizvērti pandēmijas ierobežojumu dēļ. Filma tos atveido kā sava veida laika novērotājus, mudinot skatītāju reflektēt par saviem filmu skatīšanās paradumiem, kā arī to, kā mainījusies kinoteātru ainava mums apkārt. Straumēšanas vietnē Tet.plus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu