“Zinām, ka mūsu tauta goda jautājumos ir kategoriska – goda zaudējums ir neatgūstams”* • IR.lv

“Zinām, ka mūsu tauta goda jautājumos ir kategoriska – goda zaudējums ir neatgūstams”*

1
Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis. Foto - Paula Čurskte, LETA
Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrība

Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājam Egilam Helmanim ir paveicies ar savu partiju, kura spēj gan Helmaņa kunga vietā publiski atzīt viņa kļūdas, gan reizē ir visnotaļ iecietīga pret tās valdes locekli, kurš pārkāpis vairākus, tai skaitā ļoti būtiskus Nacionālās apvienības (NA) Ētikas kodeksa punktus. Pats Egils Helmanis publiski atzīst tikai to, ka “emocionāla pārguruma rezultātā” pāpratis žurnālistes jautājumu, nevis kļūdījies ar izstādes ieceri vai melojis par tikšanos ar sakcionēto Kremlim pietuvināto oligarhu. Tad nu tagad dzīvosim tālāk.

Notikumu attīstība, ko izraisījusi Egila Helmaņa iniciētā, bet sabiedrības spiediena rezultātā nenotikusī Eiropas Savienības sankcijām pakļautajam miljardierim Pjotram Avenam piederošās Rīgas porcelāna kolekcijas izstāde Ogres vēstures un mākslas muzejā, iezīmē veselu virkni amatpersonu ētikas prasībām neatbilstošu izpausmju Ogres novada domes priekšsēdētāja darbībā. Šis visā valstī rezonansi izraisījušais gadījums jāskata kontekstā.

Helmaņa kungam arī ikdienā ir vērojamas sarežģītas attiecības gan ar vispārpieņemtiem, gan publiskām amatpersonām obligātiem ētikas principiem, kā arī normām, kas nepārprotami formulētas NA Ētikas kodeksā, kas ir saistošs visiem partijas biedriem.

Jāsecina, ka Egils Helmanis “ar savu stāju un attieksmi pret līdzcilvēkiem” netiecas “apliecināt dzīves skaistumu”, kā to vēlētos NA ētikas vadlīniju (5.sadaļa “Attiecības ar līdzcilvēkiem”) autori. Tāpat arī līdzcilvēku (gan kolēģu, gan pakļautībā esošo darbinieku, gan iedzīvotāju) “nomelnošana, faktu sagrozīšana un meli” (skat. turpat) pašvaldības vadītāja darbībā vērojamas regulāri. Tomēr apzināta, publiska melošana TV raidījumā Nekā personīga, divreiz nepatiesi atbildot uz žurnālistes uzdoto jautājumu, ir nihilisma rekords, kas citviet neizbēgami rezultētos ar politiskās atbildības uzņemšanos. Atkal citējot NA Ētikas kodeksu – “Goda zaudējums ir neatgūstams.”

NA reakcija uz “Helmaņa kļūdu” sabiedrībai nepārprotami vēsta – Ogres novada iedzīvotāji, mēra nežēlastībā kritušie Ogres vēstures un mākslas muzeja darbinieki, tāpat kā jebkurš pašvaldības iestādes darbinieks vai iedzīvotājs, kas paudis vai varētu paust no mēra atšķirīgu viedokli – paliek vieni paši. Skandāla saceltie putekļi nosēdīsies, mērs paliks savā vietā, un dzīve atgriezīsies Ogrē ierastajās sliedēs. Arī NA Ētikas kodekss turpinās pastāvēt nesaistīti ar Egila Helmaņa realitāti.

Būtu pamatoti jautāt, kādēļ šeit tiek piesaukts Ogres mēra partijas, nevis pašvaldības ētikas vadlīnijas. Diemžēl lielākā Latvijas novada pašvaldībai līdz šim brīdim nav sava ētikas kodeksa.

Ikšķiles un Lielvārdes novadu labā prakse ētikas jomā pēc pievienošanas Ogres novadam nav tikusi pārņemta un izbeigta.

Kā liecina pēdējie notikumi, paļaušanās uz nerakstīto ētikas normu ievērošanu amatpersonu rīcībā nav attaisnojušās. Nevar gaidīt, lai visi darbinieki zinātu un saprastu, kādi rīcības standarti jāievēro, ja viņi nav informēti, kādi tie ir, un ja vadība rāda greizu priekšzīmi. Tāpēc vienkāršākais un efektīvākais veids, kā panākt amatpersonu informētību par ētikas normām, ir izstrādāt atsevišķu dokumentu – pašvaldības ētikas kodeksu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja tīmekļa vietnē lasāmas sekojošas rindas: “Ētikas principu un normu ievērošana valsts pārvaldē nav katras valsts amatpersonas personīga lieta. Rīkoties ētiski ir pienākums, kuru nosaka valsts amatpersonas profesionālā loma – izmantot tai uzticēto varu tikai sabiedrības interesēs. Demokrātija nav iedomājama bez varas un sabiedrības savstarpējās uzticēšanās. Viena no būtiskākajām problēmām, kura pašlaik jārisina Latvijā, ir iedzīvotāju uzticības trūkums valsts institūcijām. Efektīvs veids, kā panākt uzticēšanos, ir stiprināt publiskās pārvaldes ētiskumu.”

Ētikas kodekss ir ne tikai rīcības kompass darbiniekiem, bet arī vēstījums sabiedrībai. Tas vēsta iedzīvotājiem: „No šī brīža tas ir veids, kā mēs mūsu iestādē strādājam un veidojam attiecības ar sabiedrības pārstāvjiem. Mēs nemelojam, mēs neapsaukājamies, mēs strādājam godprātīgi. Un ja mēs to nedarām, tad jums ir pilnas tiesības mums to atgādināt un prasīt ētikas kodeksam atbilstošu rīcību.”

Lai stiprinātu iedzīvotāju uzticēšanos pašvaldības institūciju un amatpersonu darbam, aicinām Ogres novada pašvaldību nekavējoties izstrādāt ētikas kodeksu!

Mēs, Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrība, aicinām Ogres novada iedzīvotājus parakstīt kolektīvo iesniegumu Ogres novada pašvaldībai ar aicinājumu nekavējoties izstrādāt ētikas kodeksu.

https://manabalss.lv/par-etisku-ogres-novada-pasvaldibu/show

 

*Nacionālās apvienības Ētikas kodekss, 6. sadaļa “Tautas uzticēšanās rezultātā ieņemot atbildīgus valsts amatus”

Komentāri (1)

QAnon 09.02.2023. 22.53

https://neatkariga.nra.lv/komentari/bens-latkovskis/405275-egils-helmanis-cienigi-atvaira-latvijas-kreiso-aktivistu-uzbrukumus
Quod licet Bovi, non licet Iovi. Nevaru iedomāties, ka morālais invalīds Rēders pēc Zatlera viesošanās pie sava pahana Putina tam būtu pārmetis ka no Latvijas pensiju fonda tagad jāmaksā pensijas valstī ievazātai orku ordai, vai krievu militārista atvasei Vējonim pēc viesošanās Maskavā par uzbraucienu Lietuvai par tās nodomu celt AES, tā nolobējot Cernobiļas tipa AES būvi Karalaučos un Baltkrievijā. Pēc viņa nekaunības pilnās intervijas ar cienījamo Gribauskaites kundzi, es nodomāju, kāpēc viņa, kas nodarbojas ar karate, neizdarīja, lai tas asiņainu purnu un nobimbojies, steigšus pamestu studiju. Nedomāju, ka valsts tāda sūda propagandona dēļ būtu taisījusi starptautisku skandālu.
Gadījums ar izstādi stipri atgādina, kad Ozoliņš uzrakstīja paskvilu par Parādnieka un Naudiņa kunga hokeja spēli pret Lukašenko, kas bija kā svaigs sūds no visām pusēm salidojušām mušām, bet pat neieminējās par rižās Āboltiņas draudzīgo sadzeršanu ar “pēdējo Eiropas diktatoru”

0
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu