Apsūdzības koloniālisma domāšanā • IR.lv

Apsūdzības koloniālisma domāšanā

1
Sociālajos medijos Aleksejs Navaļnijs 1. februārī paziņojis, ka cietuma administrācija uz turpmākajiem sešiem mēnešiem pārcēlusi viņu uz vieninieka kameru. Attēlā: Aleksejs Navaļnijs redzams TV ekrānā tiesas sēdes telpā pagājušā gada 18. oktobrī. Foto — Scanpix
© Der Spiegel

Aleksejs Navaļnijs no cietuma vēršas pret karu un Kremli. Taču daudzi ukraiņi Navaļnijam neuzticas. Viņi pārmet, ka Krievijas opozīcijas līderis un citi disidenti izmanto ukraiņu ciešanas savā labā

Video, kas daļai cilvēku šķita aizskarošs, redzama jauna sieviete rozā apģērbā. «Sveiki, mani sauc Daša Navaļnija,» viņa saka, pirms sāk stāstīt par savu tēvu Alekseju Navaļniju, Krievijas pazīstamāko opozīcijas līderi. Šajā video, kas pašlaik klejo pa sociālajiem tīkliem, 21 gadu vecā studente mudina atbrīvot savu tēvu. Politiķis Navaļnijs visā pasaulē kļuva pazīstams, cīnoties pret korupciju un rīkojot miermīlīgus protestus pret Vladimiru Putinu. Pēdējos divus gadus viņš pavadījis ieslodzījumā. Navaļnija ļoti līdzinās tēvam, pārliecinoši un telegēniski aprakstot, kā viņš atgriezās dzimtenē, neraugoties uz to, ka Krievijas aģenti bija mēģinājuši opozicionāru nogalināt ar nervus paralizējošu vielu.

Kopš Krievija sākusi pilna mēroga karu pret Ukrainu, režīms ir pastiprinājis spiedienu uz savu bīstamāko politieslodzīto. Viņa meita stāsta, ka par šķietamiem noteikumu pārkāpumiem Navaļnijs pastāvīgi tiekot sodīts ar ieslodzījumu izolatorā, ka viņš cieš sāpes, taču nesaņem nepieciešamo ārstēšanu. Navaļnija uzsver, ka tēvu soda par to, ka viņš protestē pret karu no cietuma, piemēram, tiesas sēdēs vai vēstulēs. «Pievienojieties mums,» video beigās saka studente, «iestājieties pret karu, atbrīvojiet Alekseju Navaļniju!»

Rietumos jaunā kampaņa opozicionāra atbalstam uzņemta labvēlīgi. To pat demonstrēja uz milzīga ekrāna Taimskvērā Ņujorkā. Tomēr Ukrainā šis video izraisījis rūgtuma un sašutuma pilnus komentārus.

Galvenā problēma ir tā, ka Navaļnija komanda izmanto «pret karu vērstu naratīvu savā labā — lai viņu atbrīvotu», Ukrainas žurnāliste un aktīviste Marija Bučeļņikova atbildēja tviterī uz Der Spiegel lūguma sniegt komentāru. «Viņi izmanto šo naratīvu, jo tas palīdz iegūt lielāku Rietumu atbalstu, bet distanci no Ukrainas uztur piemērotu krieviem, kuriem karš nerūp vai kuri par to nav pārliecināti.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu