Vate un porcelāns • IR.lv

Vate un porcelāns

7
Aivars Ozoliņš

Kremļa oligarha Avena nauda precizē frontes līniju

Ogres seniori var nesagaidīt Kuzņecova porcelānu. Viņu dzīves ilgums esot bijis galvenais iemesls, kāpēc pašvaldības vadītājs Egils Helmanis bija steidzies tieši februārī izstādīt vietējā muzejā traukus no Putina oligarha Pjotra Avena kolekcijas. «Vecāka gadagājuma cilvēki» tos nekad neredzēšot, ja karš ilgšot vēl desmit gadus, pareģo Ogres ģeopolitiķis.

Helmanis bija licis Ogres Vēstures un mākslas muzejam atcelt februārī paredzēto Māras Kažociņas izstādi un vietā izlikt porcelānu no Avena kolekcijas. Reakcija bija prognozējama. Avens ir viens no Putina oligarhu iekšējā loka un pērn 24. februārī, kad Putins paziņoja par «speciālās operācijas» sākšanu Ukrainā, bija audiencē Kremlī pie ukraiņu genocīda sācēja. Ārlietu ministrija pauda neizpratni par šādas izstādes rīkošanu, Valsts drošības dienests aizrādīja, ka tās rīkošana neatbilst nacionālās drošības interesēm, bet Ogres muzejs paziņoja, ka nav vēlējies to rīkot un tam «nav pieņemams aicinājums mākslu nejaukt ar politiku». Izstādi atcēla.

Kad jau pensionāriem vairs nav lemts redzēt Avena sakrātos šķīvjus, tad jau Helmanis varētu vismaz izgaismot Krievijas karoga krāsās Ogres tiltu. Vēl desmit gadi kara nozīmētu vēl desmit gadus Putina režīma, un Kremlis, nav šaubu, nepaliktu parādā par draudzīgu žestu. Kad tilts pirms diviem gadiem bija izgaismots Ungārijas karoga krāsās, Putina draugs Viktors Orbāns sūtīja NA vadoņiem pateicības vēstules par atbalstu cīņā pret Gejropu, bet nupat iesaka Ukrainai vienkārši padoties, tāpēc ka Krievija esot stiprāka.

Varam tikai minēt, vai prognozes par kara ilgumu Helmanim no Avena paša, ar kuru viņš decembrī tomēr ticies (kā pats nesarkdams stāsta — lai noskaidrotu viņa nostāju par karu Ukrainā), kaut gan pirms tam bija melojis, ka vispār neesot ar šo sazinājies, vai no «ļoti labiem sakariem un draugiem visādās struktūrās» Krievijā, kur reketa ziedu laikos ieguvis krievu tuvcīņu meistara diplomus un sertifikātus, kā 2008. gadā lielījās Ogres faktiem. Taču NA valdes loceklis uz šīs Kremlim optimistiskās informācijas pamata izrīkojās kā zilonis politisku trauku neredzamās frontes veikalā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu