Palīdzēt vai netraucēt? • IR.lv

Palīdzēt vai netraucēt?

Laura Laķe

Pēdējo gadu laikā uzņēmējdarbības vide, tāpat kā sabiedrība kopumā, saskārusies ar ievērojamām pārmaiņām, no kurām būtiskākās bijušas globālā pandēmija un Krievijas īstenotais karš Ukrainā. Ar to saistīto problēmu risināšanā aktīvi iesaistījušies arī uzņēmēji, tomēr daudziem izšķirīgs bijis tieši valsts sniegtais atbalsts. Ko, sākot jauno gadu ar inflācijas rekordiem un globālās recesijas draudīgajām vēsmām, uzņēmēji gaida no nesen darbu sākušās valdības?

Miks Lukstiņš, rotaļu laukumu, sporta un atpūtas zonu projektēšanas un būvniecības uzņēmuma Fixman īpašnieks un vadītājs
Strādājot visās Baltijas valstīs, nevar teikt, ka kopumā Latvijā uzņēmējiem kaut kas būtu izteikti nelabvēlīgāk. Un tomēr — nekustamo īpašumu tirgus Viļņā un Tallinā ir atrāvies no Rīgas rādītājiem. Tas ir projektu līmenis. Kādā mērogā tiek domāts par publisko ārtelpu arī nekustamo īpašumu projektos? Man šķiet, ka no valdības puses Rīga un pierīga tiek īpaši smacētas ar pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda nosacījumiem.

Tas nozīmē, ka pirmais jautājums ir par birokrātijas samazināšanu dažādās jomās. Gribu rosināt kopumā uzlabot profesionalitāti ierēdniecībā. Daudziem joprojām nav izpratnes par to, ka vairumam iestāžu uzdevums patiesībā būtu palīdzēt uzņēmumiem, lai tiem izdodas augt un atrast savu ceļu. Pašlaik vairāk norisinās darbs kā uzraugam, ar dažkārt caurspīdīgu paša varas apzināšanos. Proti, uzņēmējam ir jādara tas, ko mēs, «valsts», prasām, nedomājot, cik  daudz laika un resursu tas aizņem. 

Protams, es vispārinu un vienkāršoju, bet kāds ir ieguvums no šīs birokrātijas? Noteikti neesmu pret kontroli. Bet tik liela turēšanās pie «papīriem» jeb noteikumu kalniem liecina, ka dažkārt valsts pārvalde nesaprot, ka tādā veidā uzņēmējus bremzē. Līdz ar to es gaidu, ka jaunā valdība beidzot mēģinās iejusties uzņēmēju ādā. Mūsu uzdevums vienmēr ir visu paveikt efektīvāk, iegūstot maksimāli lielāku pievienoto vērtību. Valdības uzdevumam būtu jābūt palīdzēt celt efektivitāti, nevis to bremzēt. Negaidu īpašu palīdzību, gaidu, ka mani mazāk traucēs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu