Zelenska kurpi nedrīkstēja • IR.lv

Zelenska kurpi nedrīkstēja

Elīna Sproģe. Foto — Ieva Salmane
Anda Burve-Rozīte

Medicīnas vēstures muzeja izstādes Snīkeri: eko x ego kuratore Elīna Sproģe atklāj krāšņu pasaules ainu caur ērtiem apaviem, ko valkājam ikdienā un sportā

Intervijas sākumā skatiens nevilšus noslīd uz Elīnas kājām — tie ir melni zābaciņi ar platformas zoli, nevis sneakers (snīkeri jeb kedas), par kuriem viņa veidojusi izstādi. Šo ērto sporta apavu nosaukums radās pirms vairāk nekā simt gadiem ASV: no ādas apaviem ar cieto zoli snīkeri atšķīrās ar gumijas zoli. Tagad tā sauc ne tikai treniņu apavus, bet arī  modernās botas, ar ko daudzi no mums staigā pa ielām.

Ideju veidot izstādi par snīkeriem mākslas kuratorei Elīnai Sproģei piedāvāja Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja direktors Kaspars Vanags. Viņa sāka rakties vēsturē, tikās ar kolekcionāriem. Atklāja, ka modīgajiem apaviem ir daudz interesantu aspektu, par ko publiski tik daudz nerunā — medicīna, politika, ekoloģija. Protams, arī sports, jaunās tehnoloģijas. Ir arī laba deva patērētājkultūras kritikas.

Pēc izstādes atklāšanas janvāra sākumā Elīna ar draugiem devās kultūrizpētes braucienā uz Indiju. Pa to laiku Latvijā viņas veidotajai izstādei bija ļoti daudz apmeklētāju. Tajā aizraujošā veidā iespējams uzzināt daudz jauna un ne tikai par sporta apaviem.

Vai iespējams nodarboties ar patērētājkultūras kritiku, vienlaikus esot labprātīgam tās dalībniekam un baudītājam?
Galvenais mērķis, izvēloties izstādei tēmu — apavi, ko drīzāk varētu meklēt modes vai dizaina muzejā —, bija meklēt interesantus momentus snīkeru vēsturē, lai parādītu lielo bildi. Proti, kā tie ietekmē dažādus mūsu dzīves aspektus. Jebkurš zīmols, ko izstādē rādām un caur kuru stāstām savu stāstu, nevilšus sanāk kā reklāma. Man bija bažas, vai tikai pārāk daudz nerādām vienu vai otru zīmolu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu