Jaunie ministri. Gatava uzņemties pārmaiņu vadību • IR.lv

Jaunie ministri. Gatava uzņemties pārmaiņu vadību

Anda Čakša
Gunita Nagle

Politiķe Anda Čakša, strādājot izglītības un zinātnes ministra amatā, par vienu no savām priekšrocībām uzskata pieredzi pārmaiņu vadībā

Ministra amatā Anda Čakša strādā jau otro reizi. 2016. gadā viņa — ārste, kas piecus gadus bija vadījusi Bērnu slimnīcu un gandrīz divus gadus strādājusi arī Stradiņa slimnīcas valdē — atsaucās uz Zaļo un Zemnieku savienības aicinājumu uzņemties Veselības ministrijas politisko vadību. Drīz Anda Čakša iestājās Zaļajā partijā un 13. Saeimā tika ievēlēta no Zaļo un Zemnieku savienības. Taču 2019. gadā Anda Čakša mainīja partejisko piederību par labu Vienotībai. Toreiz, stājoties partijā, viņa nosauca virkni uzdevumu, kuru vidū bija arī «jāsakārto izglītības sistēma». Lai gan mediķa izglītības un darba pieredzes dēļ Andai Čakšai piemērotāks varētu šķist veselības ministra amats, viņa uzņēmās vadīt izglītības nozari.  

Kāpēc jūs uzskatāt, ka esat kvalificēta uzņemties izglītības ministra amatu?
Jānosauc vairākas lietas. Pirmā — man raksturā ir nesamierināties ar esošo situāciju. Otrā — man ir spējas komunicēt ar cilvēkiem. Papildus medicīnai man ir izglītība psihoterapijā, turklāt ir pieredze procesu pārvaldībā. Skatos uz lietām sistēmiski. Trešā lieta noteikti ir fakts, ka man ir darba pieredze lielās organizācijās un arī ministrijā, kur es strādāju tieši procesu pārmaiņu vadībā. Zinu, kā nonākt līdz rezultātam.

Kurus uzdevumus jūs uzskatāt par prioritāriem?
Reālas pārmaiņas skolotāju atalgojumā. Pašlaik gan prioritāte ir latviešu valodas kā mācību valodas ieviešana visās skolās, bet, ja jūs man jautājat, kas man tiešām būtu jāizdara, es teiktu, ka jāpanāk pagrieziens skolotāja atalgojumā. 3000 eiro mēnešalga, ko esmu piesaukusi, nav mana fantāzija. Jautājums — kādā laikā līdz tam var nonākt? Ja gribam, lai mums būtu gudri un izglītoti jaunieši, tad jāsāk ar to, ka novērtējam skolotājus, kas viņus māca.

Otrs uzdevums ir sabiedrības skatījums uz zinātni. Ja mūsu vērtība ir izglītots cilvēks, ja gribam tautsaimniecībā redzēt produktus ar augstu pievienoto vērtību, gribam labklājīgu valsti, tad ekonomikas transformācija bez izglītotiem cilvēkiem nav iedomājama.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu