Uz izaugsmi ar privātā kapitāla finansējumu • IR.lv

Uz izaugsmi ar privātā kapitāla finansējumu

Ilustratīvs attēls
Kristīne Bērziņa

Saskaņā ar Deloitte 2022. gada pētījumu Baltijas valstu iespējkapitāla un privātā kapitāla fondos pieejamais finansējums strauji augošiem uzņēmumiem ir gandrīz miljards eiro. Varam lepoties ar pirmo Latvijas vienradzi jeb miljardu dolāru vērto uzņēmumu Printful un esam iemācījušies, ka jaunuzņēmums un jauns uzņēmums nav sinonīmi. Tomēr Latvijā joprojām strauji augošiem uzņēmumiem, iespējams, piemērotākais finansējuma veids – iespējkapitāls un privātais kapitāls (Venture Capital and Private Equity) – ir mazāk zināms un arī retāk izmantots nekā citi finansējuma veidi.

Kas tad tas ir? Vienkāršojot – tas ir ieguldījums uzņēmuma kapitālā apvienojumā ar investora aktīvu atbalstu uzņēmuma vadības komandai, kura mērķis ir palīdzēt uzņēmumam ambiciozi un pat ļoti ambiciozi izaugt. Tas ir viens no ceļiem, kā no jaunuzņēmuma vai vietējā tirgus uzņēmuma kļūt par pasaules klases uzņēmumu.

Latvijas iespējkapitāla un privātā kapitāla fondu portfeļos ir daudz lepnuma vērtu uzņēmumu.

Strauji augošu uzņēmumu, tai skaitā jaunuzņēmumu, attīstībai jau tagad ir pozitīva ietekme uz Baltijas valstu tautsaimniecību, sākot no ienākumu ģenerēšanas un darba vietām, kas nodrošina vidēji divas reizes augstākas algas darbiniekiem, un beidzot ar nodokļu papildu ieņēmumiem. Civitta pētījumā “Baltijas jaunuzņēmumi tuvplānā: šodienas realitāte, rītdienas iespējas” ir aprēķināts – ja Baltijas valstīs jaunuzņēmumu skaits pieaugtu trīs reizes, tad kopējie nodokļu ieņēmumi no šīs salīdzinoši nelielās industrijas būtu aptuveni miljards eiro, bet labi apmaksāto jaunuzņēmumu darba vietu skaits pieaugtu līdz 140 tūkstošiem.

Diemžēl Latvijā iespējkapitāla finansējumu izmanto būtiski mazāk nekā citās Baltijas valstīs. No kopējā iespējkapitāla ieguldījumu apjoma Baltijas valstīs 2022. gadā tikai 4% tika veikti Latvijā, liecina Firstpick pētījums.

Sākot jaunu gadu, gribētu uzņēmējus un potenciālos uzņēmējus aicināt būt ambicioziem gan sevis, gan mūsu valsts dēļ un izmantot šādām ambīcijām piemērotāko finansējumu.

 

Autore ir Latvijas Privātā un riska kapitāla asociācijas valdes priekšsēdētāja, Livonia Partners partnere

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu