Kārlis Cerbulis, krāsniņu izgatavotājs • IR.lv

Kārlis Cerbulis, krāsniņu izgatavotājs

Vairāki desmiti Kārļa Cerbuļa taisīto krāsniņu Freedom Flame ir nokļuvušas Ukrainā, un 50 no tām nogādātas Karpatskij Sič bataljonam, kurā cīnās arī latvieši. Ja būs pieprasījums, Kārlis ir gatavs saražot vairākus tūkstošus. Foto no personīgā arhīva
Alise Zita Zeidaka

Lai cik spēcīgi ukraiņos kvēlotu cīņasspars, cilvēks nevar izdzīvot bez siltuma. Tāpēc Kārlis Cerbulis decembra sākumā sāka projektu Freedom Flame jeb Brīvības liesma — viņš ar palīgiem taisa nelielas, ar koka skaliem un žagariem kurināmas krāsniņas, kuru «zelta atslēga» ir dubultās korpusa sienas, kas nodrošina lielu karstumu un maz dūmu. 

Kārlis ir uzaudzis lauku saimniecībā Amerikā, un strādāšana ar rokām viņam ir sirdslieta. Lai arī ir uzņēmējs un maizi pelna pavisam citā veidā, viņš lepojas ar lielu, apsildāmu darbnīcu, ko pirms vairākiem gadiem uzcēlis blakus mājām.

«Kad nāca ziema, uzlidojumi Ukrainas pilsētām un infrastruktūras graušana, domāju — ko pats darītu tādā situācijā?» Un novembra beigās atskārta — mazas krāsniņas taču var noderēt ne tikai kempingā vai pie dabas, bet arī frontē un sabombardētos ciematos! Ja nav kokmateriālu, tajās var ievietot arī ierakumu sveces un uzvārīt ūdeni, pagatavot ēdienu vai sasildīt rokas. Uz Kārļa mazākās krāsniņas, kas paredzēta vienam vai diviem cilvēkiem, apmēram 800 mililitrus ūdens var uzsildīt desmit minūtēs. 

Šāda veida krāsniņas var nopirkt arī veikalā, bet tad par vienu jāmaksā no 80 līdz 110 eiro. Tas nav lēti, un Kārlis izdomāja — lētāk ir saražot savām rokām. Aprēķinājis, ka vienas krāsniņas pašizmaksa ir 5—10 eiro atkarībā no izmēra. Paralēli savu variantu izstrādāja Uģis Skuja viņš taisa krāsniņas kantainā formā. Uz lāzergalda tiek sagrieztas metāla plāksnes, no kurām bez īpaši sarežģītiem darbarīkiem īsā laikā var salikt krāsni. «Ja nebūtu iespējams šis variants, nevarētu teikt, ka dažu nedēļu laikā varam apmierināt simtiem vai pat tūkstošiem cilvēku vajadzību.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu