Labā elpošana • IR.lv

Labā elpošana

1
Ilustrācija — Freepik
Ieva Kalēja

Ko dod elpošanas vingrinājumi, un kā tie var palīdzēt uzlabot dzīves kvalitāti

Slavenais holandiešu autors Vims Hofs, kas tiek saukts arī par ledusvīru, jo pazīstams ar savām spējām izturēt ekstrēmi aukstas temperatūras, aktrises un runas pedagoģes Zanes Daudziņas dzīvē ienāca diezgan nejauši. 

Profesijas dēļ aktrise elpošanai bija pievērsusi uzmanību jau izsenis, bet pirms aptuveni pieciem gadiem Zanei par Vimu Hofu pastāstīja kolēģis brīdī, kad viņa bija apaukstējusies. Hofa vingrinājumi viņai palīdzēja rekordātrumā tikt galā ar saaukstēšanos. Autors, kas uzsver, ka viņa metodes pamatā ir elpošanas tehnika, aukstuma terapija un mērķtiecība, Zani ieintriģēja, un pārliecība par viņa vingrinājumu efektivitāti viņai nav zudusi. 

Aktrise katru rītu praktizē Hofa elpošanas vingrinājumus, kā arī iet aukstajās peldēs. 

Ledusvīra metode

Apzinātā elpošana neprasa daudz laika — Zane vingrinājumiem velta nedaudz vairāk kā 10 minūtes katru rītu. Šis īsais ikdienas rituāls ir ne tikai uzlabojis pašsajūtu, bet ir bijis arī milzīgs ieguldījums pašdisciplīnā: «Spējā mobilizēties, koncentrēties, paveikt to, kas ir jādara vai ko tu pats esi iecerējis. Spēt turēties pie plāna.» Zane saka, ka situācijās, kad gribas lielu projektu priekšā vienkārši nolaist rokas vai prokrastinēt, palīdzējuši tieši vingrinājumi — to praktizēšana ikdienā ir atraisījusi spēju tikt galā ar grūtiem dzīves jautājumiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu