«Cietums ir manas dzimtas caurviju motīvs» • IR.lv

«Cietums ir manas dzimtas caurviju motīvs»

1
Aiga Veckalne. Foto — Reinis Hofmanis
Agnese Meiere

Valodniece un tulkotāja Aiga Veckalne Latvijas Radio raidierakstā Dokumentārijs pēta savas dzimtas stāstu. Kāpēc viņas Kauņā dzimusī mamma nonāca bērnunamā, turklāt Latvijā, nevis Lietuvā?

Stāsts sākas ar secinājumu: «Terese, Edvarda meita. Ievietota Liepājas Republikāniskajā zīdaiņu namā. Iemesls — vientuļās mātes bērns. Māte atrodas apcietinājumā.» Un turpinājums: «Tereza bija mana mamma. Mēs nebijām īpaši tuvas. Viņas zvans bieži nozīmēja, ka ir ziepes.» 

Nu jau gandrīz divus gadus Aigas Veckalnes mamma ir mūžībā, un Aiga cenšas atbildēt uz daudziem jautājumiem. Kāpēc mamma nokļuva bērnunamā? Kāpēc viņu — padomju Lietuvā dzimušu bērnu — aizveda uz Latviju? Kāpēc Aigas vecmāmiņa nemeklēja savu meitu Terezu? Vai tāpēc mammas nebija klāt, kad Aigai viņu visvairāk vajadzēja?

Šķetinot dzimtas stāstu, Aiga iet cauri dusmām un aizvainojumam un galu galā gūst ne tikai atbildes, bet arī mierinājumu. «Mamma un vecmāmiņa dzīvoja padomju laikā, sistēmā, kurā cilvēks tika dehumanizēts — atcilvēciskots. Taču caur ieskatīšanos vēsturē sapratu: katrs no iesaistītajiem bija cilvēks, kura rīcībai bija kādi iemesli,» saka Aiga.

Iemūžināt laimes saliņu

«Vēlme pētīt vecāku stāstu man bijusi sen. Ilgu laiku nēsāju galvā domu, ka rakstīšu grāmatu par tēti. Viņš nomira, kad man bija seši gadi. Man neizdevās tēti iepazīt, bet es dzirdēju par viņu daudz laba. Šķita — būtu labi to visu apkopot, nointervēt radiniekus.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu