Galvaspilsētas diriģents • IR.lv

Galvaspilsētas diriģents

2
Pēteris Ratas. Foto — Edmunds Brencis
Māra Miķelsone

Kopš 9. janvāra Rīgai ir jauns galvenais arhitekts Pēteris Ratas. Ko viņš grib paveikt, un kā panākt enerģijas atgriešanos pilsētas centrā?

Pētera Ratas uzvārds esot cēlies no tēva puses, saknes meklējamas Ipiķos tuvu Igaunijas robežai. Pēteris ir dzimis rīdzinieks, beidzis arhitektus Rīgas Tehniskajā universitātē, bet tad dzīve viņu aizveda uz ASV, kur pabeidzis maģistrantūras studijas Ņūdžersijas Tehnoloģiskajā institūtā. Jaunais ambiciozais arhitekts sešus gadus strādājis Ņujorkā, bet tad, kā pats atzīst, dēku dzīts, devies uz Ķīnu. Sākumā apceļojis, bet 2003. gadā pārcēlies pavisam un Ķīnā pavadījis 19 gadus, Šanhajā strādājis vairākos starptautiskos arhitektu birojos.

Ķīnā Pēteris saticis arī sievu Džūnu (Jun), viņiem ir divi bērni — Melisa un Ingmārs. Ģimene uz Latviju pārcelšoties vasarā, kad bērniem beigsies mācību gads. Tagad jāatrod skola Latvijā.

Par jauno darbu Pēterim esot nojausma, ka «Rīga ar šo amatu man var dot piepildījumu, un es kā personība varu dot pilsētai». Pašam ir svarīgi savām acīm pieredzēt pārvērtības pilsētā. Vai viss izdosies, viņš nezina, bet nedomā bīties. 

Pieredzēt savām acīm — tas nāk no Ķīnā gūtās pieredzes, kur burtiski acu priekšā auga un pārveidojās pilsētas. Tur arhitekts var izdarīt secinājumus, kas ir un nav labi. Pēteris teic, ka Rīgā dažas lietas uztveram kā nemainīgu patiesību, bet dzīvē viss mainās — kad sāc elastīgi uztvert pilsētvidi, ieraugi, ka var būt arī citādi. Šanhajas transformāciju viņš uzskata par interesantu piedzīvojumu, kurā piedalījies un ieraudzījis rezultātu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu