Kā 1936. gadā • IR.lv

Kā 1936. gadā

Arhangeļskā studējošo Oļesju Krivcovu tiesībsargājošās iestādes iekļāvušas teroristu un ekstrēmistu sarakstā, vienlaikus apsūdzot Krievijas armijas diskreditēšanā. Foto — The Washington Post
Marija Iļjušina, © The Washington Post

Pēc kursabiedru denunciācijas Krievijā par terorismu apsūdzēta 19 gadus veca kara kritiķe

Drīz pēc 19. oktobrī notikušā sprādziena uz Krimas tilta 19 gadus vecā studente Oļesja Krivcova sociālajā tīklā Instagram publicēja ierakstu, kurā kritizēja Krievijas karu Ukrainā. Viņas kursabiedri Ziemeļu federālajā universitātē Arhangeļskā uztaisīja šā ieraksta ekrānuzņēmumu, pie reizes nokopējot arī Oļesjas pretkara ierakstus sociālajā tērzētavā Telegram un par to visu paziņoja varas iestādēm.

Tagad Krievijas amatpersonas to atzinušas par pietiekamu pierādījumu, lai iekļautu studenti teroristu un ekstrēmistu sarakstā līdzās Daesh, Al-Qaeda un Taliban, vienlaikus apsūdzot viņu Krievijas armijas diskreditēšanā, pamatojoties uz pērn martā pieņemtajiem likumiem, kuru mērķis ir apspiest publisku kara kritizēšanu.

Šis nomaļā, no polārā loka netālā pilsētā dzīvojošās studentes gadījums parāda, cik liela tagad Krievijā ir neiecietība pret disidentiem — varas iestādes vēršas ne tikai pret politiskām opozīcijas kustībām, kuras lielā mērā ir likvidētas, bet arī pret šķietami nekaitīgiem indivīdiem.

Valsts televīzija Krivcovas lietu ir pārvērtusi par propagandas materiālu. Kanāls Rossija 24 Krivcovai veltīja vienu no sarunu šoviem, kurā vietējais Komunistiskās partijas vadītājs Aleksandrs Novikovs jauno sievietei divreiz nosauca par idioti un ierosināja aizsūtīt viņu uz Donbasa reģionu Ukrainas austrumos, lai viņa pati «ieskatītos karavīru acīs» un varētu apmeklēt kaujās kritušo karavīru kapus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu