Tuksneša asaras • IR.lv

Tuksneša asaras

1
Nellija Ločmele

Ūdens trūkums tuksnesī nav pārsteidzošs jaunums, vai ne? Tomēr Arizona šomēnes iekļuvusi ASV mediju virsrakstos tieši ar to. Simtiem māju kādā Fīniksas piepilsētā palikušas bez ūdens, jo pašvaldībai jātaupa dārgais resurss un tā pārtraukusi piegādi ārpus savas teritorijas. Ģimenes, kas nevar atļauties ar cisternām pievesto ūdeni par trīskāršu cenu, ierīko baļļas lietus savākšanai un ievieš drakonisku taupību vannasistabā, bet daži — kā jau ASV ierasts — metas tiesāties.

Taču neviena tiesa negrozīs faktu, ka karstuma rekordi un nokrišņu sarukums pēdējās desmitgadēs dramatiski izžāvē ūdens rezerves Dienvidrietumos. Klimata pārmaiņas! Vislielākajā ASV ūdenskrātuvē, Kolorādo upes barotajā Mīda ezerā, pērnvasar bija vairs tikai trešdaļa ūdens, vēsturiski zemākais līmenis. Arizonā un citos štatos tāpēc ieviesti ūdens limiti.

Vienlaikus aizraujas elpa, redzot, kā tuksneša štats dažiem biznesiem ļauj netraucēti šķērdēt ūdeni. Te iekortelējusies Saūda Arābijas firma, kas izpumpē dzīvības sulas no pazemes, lai milzīgās platībās audzētu lopbarību, ko šķūrē pāri okeānam savām piena fermām, jo pašu ūdens rezerves izsmeltas. Arizonā zaļo simti golfa laukumu, kas regulāri pārkāpj ūdens limitus, lai izklaidētu saujiņu bagātnieku. Divdesmit gados sodīts viens laukums — piespriestie 30 tūkstoši izklausās kā joks, jo biedra nauda elitārā klubā var būt 300 tūkstoši. 

Fīniksa cer kļūt par planētas ilgtspējīgāko tuksneša pilsētu, taču, lasot viņu nereālo klimata rīcībplānu, atliek tikai uzelpot, ka mans studiju viesa gads beigsies jūnijā — pirms elles karstuma rekordi atkal tiks laboti.

Komentāri (1)

Sskaisle 26.01.2023. 08.02

Es ticu, ka ir klimata izmaiņas. Pārdzīvoju par apdegušajiem un nokaltušajiem kokiem.
Savā dārzā atstāju ūdeni mazputniņiem.

Otra lieta, kas uztrauc šai ziņā- sabiedrības zvēriskošanās, t.i. – ka sabisdrība polarizējas, ka sāk valdīt džungļu likums- uzvar stiprākais, nežēlīgākais, nekaunīgākais.

Es domāju, ka algu un rēķinu celšana sadala un padara vēl 1000x vājāku Latvijas sabiedrību.

Jau ir un būs vēl vairāk cilvēku, kuri domās, ka krievu okupācijas laiki ar visiem mīnusiem bija taisnīgāki.

Un man jāpiekrīt. Kļūstam arvien netaisnīgāki un arvien vājāki un ievainojamāki.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu