Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

Kristīne Simsone

oooc Babilona (Babylon). Demjēna Šazela (filmu La La Land un Atsitiens režisora) aizrautība ar kinovēsturi ir fascinējoša. La La Land bija melanholiska un vietām pat naiva filma par Holivudas sapņu mašīnas piejaucēšanu, savukārt Babilona ir kā izvirdums, kurā mijas un savā starpā cīkstas dažādas kinematogrāfa ikonas un atsauces. Stāsts par Holivudas 20. gadsimta pirmās puses pārmērībām ir reibinošs (dažbrīd gluži burtiski) skats uz to, kā lielāka sistēma (šajā gadījumā ASV kinoindustrija) aprij cilvēku likteņus un identitātes. No 20. janvāra.

oooo Vienā jaukā rītā / Un beau matin. Franču režisorei Miai Hansenai-Lēvei piemīt spēja veidot sensitīvus, reālistiskus kinodarbus, kuros melodramatisma un romantisma pieskaņa nerada šķebīgi salkanu piegaršu. Viņa bieži vien smeļas iedvesmu dažādos savas dzīves notikumos: līdzīgi kā aktrises Leas Seidū varones tēvs, arī režisores tēvs sirdzis ar neirodeģeneratīvu slimību. Filma ir saistošs vēstījums par ģimenes saitēm un rūpēm, kas tajās jāiegulda. No 21. janvāra.

ooooo Kasablanka / Casablanca. Kā par Maikla Kērtisa slaveno filmu rakstīja izcilais amerikāņu kritiķis Rodžers Īberts, 40. gadu sākumā uzņemšanas laukumā nevienam nešķita, ka top lieliska filma. Dienu no dienas filmētas nelielas scenārija driskas, līdz pēdējai dienai nezinot nākamos stāsta pavērsienus. Un tomēr vēstījums par cinisku amerikāņu krodzinieku, kas gatavs upurēt paša laimi lielāka labuma vārdā, rezonēja ar daudziem. Hamfrijs Bogarts un Ingrīda Bergmane šajā filmā nospēlēja vienas no spilgtākajām lomām savā dzīvē. Tēlu noslēpumainība, viņu sarežģītās attiecības un fakts, ka filma ir palikusi kā sava veida laikmeta liecība, ar katru skatīšanās reizi nes jaunas atklāsmes. Forum Cinemas 22. janvārī plkst. 17.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu