Nāvessodam nolemtie • IR.lv

Nāvessodam nolemtie

3
Students Muhammads Gobadlu
© Der Spiegel

Mēģinot apspiest plašos protestus pret islāma fundamentālistu režīmu Irānā, vismaz četriem demonstrantiem jau izpildīts nāvessods, un vēl daudzi citi paraugprāvās notiesāti uz nāvi. Šie ir stāsti par šiem upuriem

Viņus arestēja naktī. Vai ceļā uz darbu. Vai arī viņi vienkārši pazuda. Pēc cilvēktiesību aktīvistu ziņu aģentūras HRANA datiem, četru mēnešu laikā, kopš Irānā notiek protesti pret islāma fundamentālistu režīmu, arestēti jau vairāk nekā 19 000 cilvēku. Dažkārt paiet vairākas dienas, līdz ģimenes uzzina, kas noticis ar viņu tuviniekiem. Bieži vien viņi vispār neuzzina neko.

Taču pienāk ziņas gan par spīdzināšanu, gan par ilgiem cietumsodiem, kas piespriesti paraugprāvās Irānas islāma revolucionārajās tiesās. Lietu izskatīšana norit ātri, apsūdzības parasti ir safabricētas. Advokātus pielaiž reti. Režīmam lojāli tiesneši par patiesu pieņem atzīšanos, kas panākta acīmredzamas spīdzināšanas rezultātā. Apsūdzētie dažkārt uz tiesas zāli ierodas ar lauztām ribām, rokām vai kājām. Kādu vīrieti pēc pirmās nopratināšanas pat nācās nogādāt slimnīcā, nevis cietumā.

Saistībā ar protestiem pirmo nāvessodu 1. novembrī piesprieda Mohsenam Šekari. Viņu pakāra piecas nedēļas pēc notiesāšanas. 23 gadus vecā vīrieša ģimene par to uzzināja tikai pēc nāvessoda izpildes.

Kopš tā laika atklātībā nonāk arvien vairāk to irāņu vārdu, kuri tikuši apsūdzēti un notiesāti par «naidīgumu pret Dievu» (moharebe) vai «korupciju uz zemes» jeb rupji sabiedriskās morāles pārkāpēji fundamentālistu izpratnē. Par abiem pārkāpumiem bieži vien piespriež nāvessodu. Parasti apsūdzības ir saistītas ar vardarbību pret drošības spēku pārstāvjiem vai nemieriem protestu laikā. Tomēr bieži vien pietiek ar to, ka cilvēks vienkārši piedalījies demonstrācijā vai internetā paudis solidaritāti protestētājiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu