Kauja par tankiem • IR.lv

Kauja par tankiem

Aivars Ozoliņš

Ukraina saņems uzvarai nepieciešamo, kaut arī ne uzreiz

Kara turpmākā gaita nupat ir atkarīga no diskusijām par Rietumu tankiem, kurus Ukrainai vajag sekmīgam pretuzbrukumam. Izskatās, ka šajā argumentu kaujā ukraiņi un viņu draugi būs uzvarējuši jau līdz piektdien plānotajai Ukrainas aizsardzības kontaktgrupas sanāksmei ASV militārajā bāzē Ramšteinā Vācijā.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs svētdien paziņoja, ka karš ir «izšķirīgajā fāzē» un ka NATO valstīm ir jāsniedz Ukrainai ieroči, «kurus tai vajag, lai uzvarētu». Ukraiņi lēš, ka viņiem vajag vismaz 200 tanku, 600 kājnieku kaujas mašīnu, 500 haubiču. Pašlaik šķiet, ka tuvākajos mēnešos Ukraina varētu saņemt lielu daļu šīs smagās tehnikas.

Prezidents Zelenskis uzsver, ka moderni tanki ir vienīgais veids, kā ukraiņi var efektīvi apturēt Krievijas armiju. Militārie analītiķi piekrīt, ka tie var kļūt par stratēģisku faktoru karā.

Pagājušonedēļ Polija paziņoja, ka ir gatava nodot Ukrainai 14 Leopard tankus, līdzko tam piekritīs ražotājvalsts Vācija. Un Lielbritānija sestdien paziņoja, ka piegādās Ukrainai 14 tankus Challenger 2, lielgabalus, raķetes, kaujas mašīnas. Britu valdība uzskata, ka ir pavēries «iespēju logs», kurā Krievija cīnās ar būtiskām apgādes problēmām un tās karaspēka morāle ir zema, tāpēc pēc iespējas drīz jāsniedz Ukrainai apsolītais atbalsts.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu