«Raudāju no atvieglojuma, beidzot ieraugot mammu» • IR.lv

«Raudāju no atvieglojuma, beidzot ieraugot mammu»

8
Elza Biezā. Foto no personīgā arhīva
Agnese Meiere

Gadumijā traģisku situāciju piedzīvoja Santija Biezā, viņas māsa Ilze un meita Gaisma. Viņu mammu un vecmammu Stradiņa slimnīcas morgā samainīja ar citu nelaiķi un apglabāja ar svešu identitāti. Nedēļas laikā policija situāciju atšķetināja, taču daudzi jautājumi vēl palikuši neatbildēti

Santija Biezā, Ziemeļitālijā labi zināma performanču producente, aktrise un dejotāja, decembrī kopā ar deviņgadīgo meitu Gaismu ieradās Latvijā, lai kopā ar mammu, 82 gadus veco Elzu Biezo, un radu pulku svinētu Ziemassvētkus pie Elzas mazmeitas Rīgā. «Mammas veselība nebija spoža, jau 20 gadus viņa slimoja ar Pārkinsona slimību un sirds mazspēju, taču lietoja medikamentus un ar slimībām sadzīvoja,» norāda meita. 

Santija ar meitu dzīvo Itālijā un pie mammas viesojās reti, divas reizes gadā. Arī Santijas māsa Ilze mammu nevarēja apciemot tik bieži, cik vēlējās, jo dzīvo patālu no Lielvārdes — Baložos. «Mammai bija jāiztiek ar saviem spēkiem, un pēdējā laikā viņai bija diezgan grūti,» stāsta Santija. Mamma vienmēr bijusi stiprs un neatkarīgs cilvēks.

Par meitas un mazmeitas apciemojumu Elza no sirds priecājās, taču kopā būšanu apēnoja sliktā pašsajūta. Veselība sašķobījās tieši Ziemassvētku vakarā. Kopā sanākušie radi cerēja, ka mammas veselība uzlabosies, taču uz vakarpusi saprata, ka jāsauc neatliekamā palīdzība — Elza sūdzējās par sliktu dūšu, viņai bija apgrūtināta elpošana. «Tas, kā mediķi ar mammu apgājās, kā viņu aizveda… Man jau kopš tā brīža bija slikta priekšnojauta,» atzīstas Santija. Viņai bija priekšnojauta, ka nevērīgās attieksmes dēļ mamma braucienu uz slimnīcu neizturēs. Laukā bija auksts, bet Elza ģērbusies plānās mājas drēbēs, tāpēc Santija skrēja pakaļ ar siltāku kārtu un centās mammu apsegt. Abas pat īsti nepaguva atvadīties. Bet jau pēc divām trim stundām Santijai piezvanīja no Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas — Elza Biezā esot mirusi. Pēc nelaiķes mantām un izziņas par nāves cēloni ģimene varot ierasties pēc svētkiem, 27. decembrī.

«Norādītajā datumā ar māsu aizbraucām uz slimnīcu. Ieradāmies ap pulksten 11, bet dokumentu saņemšana, formēšana, kā arī apģērba saņemšana un nodošana ievilkās līdz pulksten 16, kas šķita nepieņemami,» uzsver Santija. Vēl jo vairāk tāpēc, ka rindā gaidījuši arī iereibuši cilvēki, kuri ar savu bļaustīšanos, strīdiem un grūstīšanos radījuši nepatīkamas sajūtas brīdī, kas paģēr cieņpilnu klusumu. «Nespēju aptvert, ka atrodamies morgā. Bija sajūta, ka esam atgriezušās Padomju Savienības laikos, kur valda nesakārtotība un haoss,» uzsver Santija. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu