Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Pareizticīgo dievkalpojums kādas daudzdzīvokļu mājas pagrabā 7. janvārī Časivjaras pilsētā, kas atrodas aptuveni 20 km no austrumu frontes. Foto — Scanpix

Karš Ukrainā. 46. nedēļas galvenie notikumi

ASV pagājušajā nedēļā paziņoja par jaunu trīs miljardu dolāru militārās palīdzības paketi Ukrainai, kas ir līdz šim lielākā, kā arī gandrīz 700 miljonu dolāru atbalstu Eiropas sabiedrotajiem. Palīdzībā Ukrainai būs kaujas mašīnas Bradley, bruņutransportieri, pašgājējhaubices un vadāmās raķetes RIM-7 Sea Sparrow, kas paredzētas gaisa mērķu pārtveršanai, ziņo Politico.

Ukraina noraidīja Krievijas prezidenta Vladimira Putina aicinājumu pārtraukt uguni pareizticīgo Ziemassvētku laikā. Ukraina atbildēja, ka pamiers būs, kad krievu armija atstās okupētās teritorijas. Krievija pati pamieru neievēroja, un apšaudes nedēļas nogalē reģistrētas vismaz septiņos Ukrainas apgabalos. 

Okupanti lielus spēkus sakoncentrējuši pie sāls ieguves pilsētas Soledaras austrumu frontē. Kaujas par Soledaru ilgst jau vairākus mēnešu. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka Soledarā tikpat kā vairs nav dzīvības, visa zeme noklāta ar ienaidnieka līķiem. Soledarā pirms kara dzīvoja ap 10 000 cilvēku. Pilsētas stratēģiskā nozīme ir maza, taču tā ir solis uz Bahmutas ieņemšanu. 

Okupētajā Mariupolē vietējiem iedzīvotājiem no 1. janvāra ir obligātas Krievijas pases. Situācija šajā pilsētā ir tuva humānajai katastrofai: pieaugusi mirstība, nav ūdens, ir problēmas ar elektrību, lielākajā daļā pilsētas nav atjaunota centrālā apkure. Tikmēr okupanti pārvērš Mariupoles jūras ostu par militāru bāzi. Pilsētā atrodoties ap 30 000 Krievijas pilsoņu — gan parasti strādnieki, gan mobilizētie un kadirovieši. Viņi pilsētas tuvumā veido aizsardzības līnijas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu