Ģenerālis Graube: Ukrainas frontē briest kaut kas nopietns • IR.lv

Ģenerālis Graube: Ukrainas frontē briest kaut kas nopietns

1
Raimonds Graube. Foto - Kristīne Madjare

Pašreizējā veidā karš nevar tikt «iesaldēts», jābūt Krievijas mēģinājumam kaut ko darīt, kā arī rīcībai no Ukrainas puses, par salīdzinošo pieklusumu Ukrainas frontē intervijā žurnālam Ir saka bijušais Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube. “Ukraiņi ir apņēmības pilni atbrīvot savas teritorijas. Jau tuvākajos divos mēnešos (bet tas ir atkarīgs no laikapstākļiem) varētu būt gaidāmas ļoti nozīmīgas, es pat teiktu — izšķirošas, kaujas šajā karā. Ja koncentrēšanas periods ir liels, tas nozīmē, ka ir iesaistīti lieli spēki.”

Graube piemin kādā Krievijas interneta forumā dzirdēto — mēs nevaram uzvarēt, bet mēs nedrīkstam arī zaudēt. “Tā ir zīmīga frāze. Visu laiku tika lietots salīdzinājums ar žurkas iedzīšanu stūrī. Tagad, no Krievijas viedokļa, veidojas kaut kas līdzīgs pata situācijai, izmantojot šaha terminoloģiju, — viņi uzvarēt nespēj, bet zaudēt nedrīkst. Tur var būt izmisuma soļi,” vērtē ģenerālis.

Vaicāts, kāpēc Ukraina nav saņēmusi no Rietumiem modernos uzbrukuma ieročus un tehnoloģijas, Graube teic, ka no moderno tehnoloģiju viedokļa, Rietumi Ukrainai ir snieguši varbūt 25—30% no viņu rīcībā esošajām tehnoloģijām. “Iemeslus, kāpēc ukraiņi nav saņēmuši šādus ieročus, es raksturotu tā — šajā gadā esam lielu ģeopolitisku pārmaiņu priekšā. Principā pārmaiņas jau ir sākušās — Krievija kā valsts ir stratēģiski zaudējusi, izgāzusies visos virzienos,” saka Graube.

Viņaprāt, jautājuma sarežģītākā daļa ir atbildes meklējums, kā varētu pārtraukt karu. Pēc Graubes domām, Rietumi vēlas redzēt Ukrainas un Krievijas sarunas. Taču Krievija nevar pieļaut sarunas ar Ukrainas noteikumiem, un Ukraina savukārt nevar iet uz Krievijas noteikumiem. Viņš arī atgādina, ka jaunākā Kijivas Starptautiskā socioloģijas institūta aptauja liecina, ka 85% ukraiņu par nepieļaujamu uzskata Ukrainas teritoriālu piekāpšanos Krievijai, lai panāktu mieru.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Komentāri (1)

Finegans 07.01.2023. 16.53

Kamēr kara darbību nepārnesīs uz teroristu teritoriju miera nebūs. Ādolfs to saprata.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu