Ar entuziasmu nepietiek • IR.lv

Ar entuziasmu nepietiek

12
Elza Rāte. Foto — Ieva Salmane
Agnese Meiere

Kakla, ausu un deguna ķirurģe Elza Rāte no šā gada vairs nestrādā Latvijas Onkoloģijas centrā, kur veica dažādu veidu operācijas vēža pacientiem. Žēl par zināšanām un prasmēm, kuras vismaz pagaidām netiks liktas lietā. No otras puses, varbūt beidzot tiks pievērsta uzmanība citu mediķu atalgojumam, cer daktere

Novembra vidū par aiziešanu no Latvijas Onkoloģijas centra (LOC) paziņoja trīs vadošie otorinolaringologi. Kā iemeslu viņi minēja jaunu un modernu iekārtu trūkumu, nepietiekamo atalgojumu un arī vadības attieksmi. Viena no prasībām bija ceturtā kolēģa pieņemšana un, protams, adekvāts atalgojums arī viņam. 

Līdz pēdējam brīdim — 31. decembrim — ārsti cerēja, ka vadība atradīs risinājumu. Neatrada. Galvas un kakla ķirurģijas nodaļas vadītājs Romāns Dzalbs un viņa kolēģe kakla, ausu un deguna ārste Elza Rāte, kuri kopā veikuši daudzas sarežģītas un unikālas operācijas, darbu pameta. Trešais ārsts Renārs Deksnis tomēr palika. 

Abu ārstu aiziešana radīja slimnīcā ūdenskrituma efektu — arī citi LOC ārsti neapmierinātībā ar valdes attieksmi brīdināja, ka iesniegs kolektīvo atlūgumu. Šobrīd veselības ministre Līga Meņģelsone uzdevusi Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) padomei mēneša laikā atrisināt situāciju, kas izveidojusies starp slimnīcas valdi un ārstiem.

Ar otorinolaringoloģi Elzu Rāti tiekos trīs dienas pirms viņas pēdējās darba dienas centrā. Todien slimnīcā viesojas veselības ministre. Dakteres Rātes solis ir sparīgs, un vārdos izskan apņēmība, taču skatienā un tajā, kā viņa ik pa laikam to novērš, lai nerādītu sariesušās asaras, redzu — daktere ir dziļi sāpināta par situāciju. Un par to, ka slimnīcas vadība nav izrādījusi vēlēšanos cīnīties par savas jomas entuziastu palikšanu. «Bez darba jau mēs nepaliksim, bet — šis ir mūsu sirdsdarbs, žēl ieguldītā darba un iegūto zināšanu, kurām vairs nebūs tāda pielietojuma kā līdz šim.» Viņa izsaka cerību, ka varbūt pēc laika radīsies iespēja strādāt kādā citā universitātes slimnīcā. Šobrīd saņemti darba piedāvājumi no daudzām medicīnas iestādēm, tajā skaitā no citu Latvijas pilsētu slimnīcām. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu