Tieši jautājumi Inetai Lipšai • IR.lv

Tieši jautājumi Inetai Lipšai

Žurnāls Domuzīme, 2022, nr. 6

Ineta Lipša (1970) ir vēstures zinātņu doktore. Vairāku nozares periodisko izdevumu līdzstrādniece. Publicējusi populārzinātniskus rakstus periodikā, zinātniskās publikācijas akadēmiskajos izdevumos. Pētījusi sieviešu, arī izklaides kultūras vēsturi Latvijā. Pirmā grāmata — Rīga bohēmas varā (2002). Vairākas grāmatas par seksuālo minoritāšu vēsturi. Grāmatas Slēptā dzīve. Homoseksuāļa dienasgrāmata, 1927—1949 komentāru autore. Šogad klajā laistas grāmatas Latvijas Bankas vēsture. 1922—1940 un Viena. Grozāmo sarakstu slazdā: sieviešu politiskā vēsture Latvijā 1922—1934. 

1. Kā definējat «tikumības» jēdzienu?
Par to esmu domājusi tikai 20. gadsimta 20.—30. gadu kontekstā, kad rakstīju disertāciju par sabiedrisko tikumību Latvijā. Toreiz cilvēki tajā iekļāva ap 12 sociālās parādības, sākot no prostitūcijas līdz ubagošanai. Runa bija par varas policejiskajām pilnvarām, lai novērstu, pēc tās viedokļa, nepareizu jeb amorālu uzvedību.

2. Vai ir viegli pārorientēties no bohēmas uz bankas vēstures pētniecību?
Jā, tas ir vienkārši. Pētnieka amats paredz noteiktas prasmes, kas nemainās, nomainot tēmu. Tomēr ir vajadzīgs laiks, lai «iebrauktu» jaunā tēmā. Ja ir laiks, tad var daudz ko. Sociālā vēsture bieži saskaras ar ekonomiku — kaut vai izklaides kultūrā, avīzes Jaunākās Ziņas līdzīpašnieces Emīlijas Benjamiņas dzīvesstāstā, 20. gadsimta 20.—30. gadu vidusšķiras attīstībā, kas mani interesē. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu