Tālāk, iekšā, dziļāk! • IR.lv

Tālāk, iekšā, dziļāk!

Kaspars Zvīgulis. Foto — Reinis Hofmanis
Edīte Tišheizere

Latvijas gada aktieris Kaspars Zvīgulis ir aizgājis no teātra, lai atgrieztos. Citāds. Un, iespējams, citādā teātrī

Kad dodos uz sarunu ar šāgada Spēlmaņu nakts laureātu, par sezonas labāko aktieri atzīto Kasparu Zvīguli, radioaustiņās ieskanas Arvīda Žilinska Aktiera mūžs, un Artūrs Frinbergs dzied, ka tas — mūžs — ir kā brīnišķa dziesma, kurai bez visa cita lemts «atbalsi nest».

Par šo «atbalsi» arī runājam. Jo skatuves mākslas svētku pašironiski vieglprātīgajā gaisotnē Kaspars ar savu pateicības runu Spēlmaņu nakts ceremonijā ienesa nopietnību un dzīvi taipus Dailes teātra stikla durvīm. Viņš runāja par laikabiedriem, ko esam padarījuši neredzamus, par līdzcilvēkiem ar īpašām vajadzībām, no kurām galvenās ir — pārējās sabiedrības daļas izpratne un palīdzība. 

Ar šo dzīves pusi viņš iepazinies, gatavojoties lomai, kas atnesa atzinību — Jāsonam somu dramaturģes Sirku Peltolas lugā Mazā naudiņa, ko Nacionālā teātra Jaunajā zālē iestudējis Regnārs Vaivars. Pamatu un detaļas šai lomai izrādes radošā grupa meklēja Cerību tiltā — dienas aprūpes centrā cilvēkiem ar garīgiem traucējumiem.

Jāsons ir četrdesmitgadnieks ar pirmsskolas puikas izpratni par lietām un cilvēkiem. Indras Burkovskas spēlētās Mātes lolotam, viņam jādodas «atklātā jūrā», jāpiemērojas dzīvei, kas itin nemaz nav gatava piemēroties tādiem kā viņš. Skaidrs, ka tas nebeidzas labi. Taču izrādes brīžiem pavisam drūmajā stāstā Jāsons deg kā gaiša svece, jo viņš ir vienkārši… labs. Un labu grib. Šo citādo, mums nesaprotamo un tālab par bīstamu pieņemto cilvēku Kaspars Zvīgulis spēlē, ar ķirurga precizitāti izsekojot katrai īpašā domāšanas veida vibrācijai, no domāšanas veida izaudzējot ķermeņa dzīvi un izturēšanos, kas tālāk jau kļūst par likteni. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu