Labākais. Grāmatas • IR.lv

Labākais. Grāmatas

2

Ir kritiķi izvēlas aizejošā gada izcilākos darbus kultūrā, kurus iesakām noķert arī nākamgad, ja līdz šim vēl neesat paspējuši

Oriģinālliteratūra

Anda Buševica, Latvijas Radio žurnāliste

Andra Manfelde. Poēma ar mammu. Izdevniecība Dienas Grāmata
Kā pārvarēt apjukumu par savu būšanu šai pasaulē? Vari mēģināt piedzīvoto ieaust kādā lielākā laika skaitīšanā. Bībeles stāstu nospiedumi Poēmā ar mammu ir kā cilvēciskās pieredzes enciklopēdija, taču Andra Manfelde šajā mūžības grāmatā ar Kurzemes apvidvārdiem, sulīgiem, pārmantotiem izteicieniem ieraksta pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem piederīgo lauku cilvēku sāpes un samierināšanos. Te ir apsūdzība «darbam slava!» kultam kolhozā, Augustes pārdzīvotais karš un dēlu zaudējums, Jēkopa nekad neārstētā gara vaina. 

«Es jums uzzīmēšu visu, kā bija», un autore ar daudzpunktēm uzzīmē, kā spainī līst piens, vai kāds kukenē izskatās āķis, uz kura glabājas žāvētas gaļas gabals.

Jānis Joņevs. Decembris. Izdevējs biedrība Ascendum
Neparastākā no šogad lasītajām grāmatām. Pieteikta kā dokumentāls detektīvs, taču autors drīzāk mudina ielūkoties «aiz». Aiz detektīvžanra radītajiem tēliem un kanoniem, ielūkoties cilvēciskajā dziņā izdzīvot bailes, kas ir jebkura detektīva sakne. Runājot par dokumentalitāti, var teikt, ka Joņevs atgriežas savā romānā Jelgava 94, tikai gadskaitlis tagad ir cits — 1997. gada decembris, kad Rīgā klīst baumas par nenotveramu maniaku. Joņevs atzinis, ka presi nelasīja, un dzīvoja Jelgava 94 realitātē. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu