Lielā spēle • IR.lv

Lielā spēle

16
Viesturs Kairišs. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Režisora Viestura Kairiša vadītais Dailes teātris šogad saņēma nozīmīgākās Spēlmaņu nakts balvas. Viņa spēlfilma Janvāris apbalvota vairākos starptautiskos kinofestivālos, Latvija to izvirzījusi arī ASV kinoakadēmijas balvai Oskars

Žurnāla Ir redakcijas vērtējumā Viesturs Kairišs ir gada cilvēks kultūrā. Balvu viņam nepasniedzām, toties pierunājām uz interviju svētdienā. Diezgan neizdevīgs darījums Kairišam, bet viņš piekrita, lai gan šobrīd ugunīgi top teātra Ziemassvētku koncerts un vairāki jauni iestudējumi, arī Henrika Ibsena Brands Kairiša režijā. 

Turklāt šī bija liktenīgā svētdiena, kad notiek pasaules kausa futbolā fināls — ja Kairišs būtu uzmanīgāk ieskatījies plānotājā, nemūžam nepiekristu intervijai! Pats atzīst: ja paliktu bez darba teātrī, ietu televīzijā komentēt futbola spēles. 

Jautāju Kairišam, kuri ir viņa aizvadītā gada spilgtākie notikumi un iespaidi latviešu kultūrā. Viņš atbild raiti: dzejnieka Ivara Šteinberga dzejoļu krājums Jaunība — svaigs, ironisks un savā ziņā «rainisks» dzejas piedzīvojums. Ivara Selecka filma Zemnieki, jo latviešu kino saknes un klasiskās vērtības ir tieši tik stipras. Visbeidzot, Imanta Lancmaņa un Birutas Baumanes darbu izstādes Nacionālajā mākslas muzejā — mākslas vērtības to augstākajā mērījumu skalā. 

Kairišs mūsu sarunu pabeidz ar vārdiem: «Gribu visus aicināt pievērsties lielām lietām: lasīt biezus romānus, skatīties garas un vērienīgas izrādes, apmeklēt Nacionālo mākslas muzeju. Pieskarties lielām mākslas un kultūras planētām, jo tās mūs pašus dara lielākus.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu