Dainis Krūze un Jānis Putrāms • IR.lv

Dainis Krūze un Jānis Putrāms

Dainis Krūze (pa kreisi) un Jānis Putrāms. Foto — Reinis Hofmanis
Marija Leskavniece

Aerones Engineering gads pagājis izaugsmes zīmē. Pavasarī piesaistījuši daudzmiljonu investīcijas, rudenī viņi saņēma Baltijas Ilgtspējas inovāciju balvu un ziemā sāk darbu jau ceturtajā kontinentā 

Ražotnes vidū stāv četras milzu kastes. Ceļam uz Austrāliju iepakoti roboti vēja turbīnu apkopei. Iekārtas dosies uz tālo kontinentu ar kuģi, bet galā tās sagaidīs uzņēmuma darbinieki, kas būs atlidojuši no Latvijas, jo Aerones nodrošina pilnu pakalpojumu ciklu. Paši izstrādā tehnoloģijas, Latvijā tās saražo, un šeit ir arī viņu darbinieku bāze, kas mācīti robotus vadīt. «Tādā spektrā, tik daudz, cik mēs esam norobotizējuši pakalpojumus, vēja industrijā nav izdarījusi neviena kompānija pasaulē,» saka uzņēmuma līdzdibinātājs un izpilddirektors Dainis Krūze. 

Darbu, ko paveic viņu tehnoloģijas, līdz šim darījuši industriālie alpīnisti. Taču pieprasījums pēc atjaunīgās enerģijas strauji palielinās gan klimata pārmaiņu dēļ, gan pieaugot prasībām pēc energoneatkarības. Vēja turbīnu, pirmkārt, kļūst aizvien vairāk. Otrkārt, tās stiepjas arvien augstāk debesīs un dziļāk jūrās. «Raugoties nākotnes plānos, es neredzu, kā tas vispār būtu iespējams, ja apkalpošana nenotiktu ar robotiem. Pasaulē nav tik daudz cilvēku, kuri būtu gatavi karāties striķos, lai to nodrošinātu,» saka Jānis Putrāms, otrs Aerones līdzdibinātājs. 

Viņu klienti ir daudzmiljardu kompānijas. «No apmēram 100 pasaulē lielāko vēja parku īpašniekiem kādi 90 ir mūsu klienti,» palepojas Krūze. To vidū ir tādi industrijas milži kā Siemens Gamesa, Enel, GE un Vestas. 

Uzņēmumam, kam vēl gada sākumā bija daži desmiti darbinieku, tas nozīmē ne tikai strauju izaugsmi, bet arī milzīgu darba tempu un slodzi. «Dibinātāji pēc rakstura ir sīksti, viņi nepadodas, ir gudri, mācās no kļūdām,» par Aerones vadītājiem teicis viens no pirmajiem uzņēmuma investoriem Andris K. Bērziņš. Lai nodrošinātu straujo izaugsmi, viņi šogad piesaistījuši deviņu miljonu dolāru sēklas kapitālu. Tomēr ieinteresēt ārvalstu investorus par Latviju ir sarežģīti, valdībai vajadzētu vairāk domāt, kā stimulēt investīciju piesaisti, uzskata uzņēmēji.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu