Reinis Pozņaks • IR.lv

Reinis Pozņaks

Reinis Pozņaks. Foto — Reinis Hofmanis
Laura Dumbere

Reiņa sāktā akcija Tvitera konvojs kopš kara sākuma Ukrainas zemessardzei un armijai aizgādājusi vairāk nekā 900 pilnpiedziņas mašīnu

Gads esot pagājis tik ātri kā bērnu multfilmās, kur dažu sekunžu laikā nomainās pavasaris, vasara, rudens un ziema. Kopš kara sākuma Pozņaks kopā ar kolēģiem, draugiem un brīvprātīgajiem katru nedēļu vai vairākas reizes nedēļā sūta auto konvojus uz Ukrainu — tajos ir pilnpiedziņas džipi, pikapi, busiņi, ātrās palīdzības mašīnas un pat kravas auto. Viena no pirmajām ukraiņu armijas mašīnām, kas iebrauca atbrīvotajā Hersonā, bija no Latvijas. 

Kad februāra beigās ceļā devās pirmais konvojs, Reinis domāja, ka 10 mašīnas būs maksimums, ko varēs kā ziedojumu nodot ukraiņu zemessargiem partizānu kara vajadzībām. Pavasarī Reinis un viņa kolēģis Juris Pūce stāstīja par 79 Ukrainā nogādātām mašīnām. Tas likās tik daudz! 

Tuvojas Ziemassvētki, un mēs jau runājam par 1000 Latvijas mašīnām — līdz šai apaļajai «jubilejai» pietrūkst pavisam nedaudz. 

Kopā ar konvoju uz Ukrainu dodas pilni bagāžnieki — no ierakumu svecēm un saldumiem līdz armijas ķiverēm un nakts redzamības ierīcēm. Tomēr galvenās varones ir mašīnas. Tās, kuras dosies karā vai frontes aizmugurē, glābs karavīru dzīvību un, iespējams, pašas ies bojā.  Viena no Tvitera konvoja mašīnām apskatāma pie Kara muzeja Vecrīgā — latviešu ziedotais auto ar ukraiņu puišu doto mīļvārdiņu Orļiks (Ērglēns) ir godam izpildījis misiju un atgriezies mājās, lai pavēstītu mums, kā izskatās karš. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu